Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

КПКОНПИ разследва кмета на район Възраждане и заместника й

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/ одобри решение за формиране на произвеждане за определяне на спор на ползи във връзка с Савина Савова, кмет на регион „ Възраждане “ в столицата, и на заместител – кмета Татяна Димитрова, оповестиха от комисията.
Производствата са формирани след сезиране от медийна обява във вестник „ Труд “ от 06.07.2020 година, под заглавие „ Общинари пилеят по гръцки острови пари за деца в риск “. Съгласно ЗПКОНПИ, за сигнал се приема и обява в медиите, която съдържа данни за корупция или спор на ползи за лица, заемащи висши обществени длъжности.
За Савина Савова и Татяна Димитрова е почнала и инспекция съгласно пълномощията на КПКОНПИ по глава Девета от закона - „ Противодействие на корупцията “.
Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа.
След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи, и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни.
Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс.
Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР