Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) загуби окончателно

...
Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) загуби окончателно
Коментари Харесай

Посмъртно: Ген. Стоян Тонев спечели делото с рещу КОНПИ за 2 млн. лева

Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ) загуби дефинитивно дело за 2 млн. лв., оповестява " Лекс ".

Става дума за исковете за лишаване на имущество, които комисията заведе преди седем години против починалия към този момент някогашен началник на Военномедицинската академия (ВМА) ген. Стоян Тонев, които по-късно бяха ориентирани против брачната половинка му Величка и децата им. 

Делото за конфискация стартира, откакто през 2017 година военната прокуратура прати на съд ген. Тонев и някогашната шефка на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина за занемареност и неизгодни покупко-продажби. 

КОНПИ пък стартира инспекция за имуществото на ген. Тонев в интервала от 2005 година до 2015 година и откри противоречие сред доходи и разноски за над 1,2 млн. лв.. През 2017 година комисията внесе в Софийския градски съд искане за лишаване на имущество за близо 2 млн. лв. от Тонев. Сред имуществото на семейството, което комисията искаше да бъде отнето, бяха дружествени дялове, апартамент в столичния регион „ Оборище ", гараж, автомобил „ Фолксваген ", парцели в село Грашево край Велинград и край язовир „ Батак ", пари от продажба на парцели и други

В последна сметка обаче и градският, и апелативният съд отхвърлиха напълно исковете на КОНПИ против Тонев и наследниците му. Софийският апелативен съд се довери на заключенията на тройна оценителна и на една икономическа експертиза. От тях излиза наяве, че приходите на Тонев и брачната половинка му в проверявания интервал са били за над 3,2 млн. лв., при разноски, в това число за купени парцели, коли, дялове във компании и заплащания по заеми, за близо 2,6 млн. лв.. Така разликата сред доходи и разноски е останала позитивна и е 632 820 лв.. Комисията оспори решението и пред Върховния касационен съд (ВКС), само че преди дни той отхвърли касационно обжалване и постави точка на разногласието.

„ Несъответствие изобщо няма (а още по-малко значително), заради което искът е безпочвен. При образуване на изводите си, съдът е разискал всички възражения на Комисията ", се споделя в определението на Върховен касационен съд.

Стоян Тонев беше и народен представител от ГЕРБ, само че подаде оставка, когато стартира следствието против него. Той беше упрекнат, че е ощетил ВМА с над 16 млн. лв. от неизгодни контракти. След гибелта му наказателното дело в съда продължи против проф. Кадурина, която беше упрекната, че е употребила поста си във ВМА, с цел да дава и отдава чартърен медицински апарати на ръководената от нея частна компания „ Дерма прим ". Кадурина беше оправдана към този момент на две инстанции по това дело, като се чака дефинитивно решение на Върховен касационен съд. Срещу нея КОНПИ също заведе дело за лишаване на имущество за над 2,8 млн. лв., което още не е завършило.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР