Комисията за машинното гласуване се събира днес. Това ще стане

...
Комисията за машинното гласуване се събира днес. Това ще стане
Коментари Харесай

Комисията за машинното гласуване се събира днес

Комисията за машинното гласоподаване се събира през днешния ден. Това ще стане в Народното събрание.

Временната парламентарна комисия е основана за за изследване на всички обстоятелства и условия, свързани със сигурността на машинното гласоподаване.

Днес членовете на комисията ще изслушат журналиста Станислав Цанов по отношение на негови изказвания за закани за живота му, отправени от Алексей Петров.

Министерство на вътрешните работи работи по сигнала на ютюбъра Станислав Цанов, че е бил заплашван от преди към година.  В средата на септември Цанов разгласи, че
опитът му да ревизира по какъв начин работят машините за гласоподаване и могат ли да бъдат манипулирани е станал мотив за диалог. Той е бил с предприемача и някогашна барета Алексей Петров.

После той разгласява запис, за който твърди, че съдържа заканите, отправени от Алексей Петров към него. В излъчените материали гласът, за който се твърди, че е на Алексей Петров, разкрива и че има операции, осъществени с машинния избор.

Временната парламентарна комисия за изследване на всички обстоятелства и условия, свързани със сигурността на машинното гласоподаване бе основана на 21 септември. Тя ще работи три месеца и се състои от 12 депутати – по двама от всяка парламентарна група.

ЦИК с значимо решение

Данните от хартиеното и машинното гласоподаване няма да се сумират от СИК. Това съобщи ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова пред bTV.

“Протоколът е самостоятелен на 2 елементи. Избирателите, които гласоподават с хартиени бюлетини, ще пускат бюлетините в една кутия, а тези, които са с машина, ще пускат бюлетините в други кутия. Когато СИК преброява бюлетините, да речем, първо ще преброи хартиените бюлетини, по-късно ще преброи и машинните. Тогава следва и регистриране на числата в протокола и няма да ги сумира. Сумирането ще става при предаване на протоколите в общинската изборна комисия ”, разясни тя.

По думите й няма информация в ЦИК за основаването на краткотрайната комисия, която ще ревизира всички обстоятелства и условия към машинния избор.

“За нея разбрах от съвещание в Народното събрание и от обява в медиите ”, добави тя. “С какво тъкмо ще се занимава, не знам, няма информация в ЦИК ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР