Комисията за енергийно и водно регулиране за м. октомври в

...
Комисията за енергийно и водно регулиране за м. октомври в
Коментари Харесай

КЕВР утвърди 34% по-ниска цена на газа за октомври

Комисията за енергийно и водно контролиране за м. октомври в размер на 233,36 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестиха от Комисията. На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

За предходния месец септември одобрената от регулатора цена беше 353,21 лева./MWh, което значи, че цената на природния газ за м. октомври е по-ниска с близо 34%.

Комисията дефинира цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс.

Регулаторът откри, че декларираните планирани количества
природен газ за вътрешния пазар са обезпечени от три разнообразни източника за доставка.
За първи път Комисията включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дълготрайния контракт с Азербайджан, на цени, залегнали в контракта, което от събота се доставя по стартиралия интерконектор „ България – Гърция “ – IGB. Тези количества покриват към една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за м. октомври.

Като спомагателни източници в цената са включени и количества по контракта за доставка на полутечен природен газ /LNG/, както и количества тръбен газ, закупени на „ Газов Хъб Балкан “. Договорените количества природен газ, които надвишават поръчките на клиентите за м. октомври 2022 година, ще бъдат нагнетени в ПГХ „ Чирен “.

След осъществената инспекция на всички разноски за закупуване на природен газ Комисията поправя препоръчаната от „ Булгаргаз “ ЕАД цена и тя е понижена от 233,49 лева на 233,36 лв/MWh. Регулаторът откри, че в цената са включени разноски в размер на 271 537 лева за потенциал и транспорт на количества, закупени на „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД с доставка на Виртуална комерсиална точка България.
Тези разноски са извадени от общите разноски на публичния снабдител за покупка на природен газ,
които образуват цената за м. октомври 2022 година

С обезпечените количества природен газ се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти, по отговорностите според Програмата за освобождение и по Плана за нагнетяване в ПГХ „ Чирен “.

Значително по-ниската цена за м. октомври се дължи на доста конкурентните ценови условия по дълготрайния контракт за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на доставяните количества е образувана напълно от котировките на петрола за интервал от 6 месеца обратно и не зависи от динамичността на борсовите цени на европейските газови пазари. Освен това в ценовия микс на „ Булгаргаз “ ЕАД за месеца са включени доставки на природен газ след сполучливо извършените търгове на Газов Хъб „ Балкан “, на които са реализирани положителни цени.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР