Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния
Коментари Харесай

От КЕВР утвърдиха поскъпване с 10.81% на природния газ

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цената на природния газ за третото тримесечие на 2018 г ., оповестиха от КЕВР. Тя е с 10,81 % по-висока от досегашната цена за ІІ-то тримесечие на 2018 година " Булгаргаз " ЕАД продава природен газ на крайните доставчици и на клиенти за 400,95 лева./1000 куб. м. или 37,79 лева./MWh (без данък и ДДС).

 10.81% нарастване на цената дава КЕВР на
10.81% нарастване на цената дава КЕВР на " Булгаргаз "

На 1 юли ще разгласят новите цени на тока и парното

Решението е по отношение на подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цени за IІІ-то тримесечие на 2018 година, по които публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

Цената е избрана въз основа на показаните данни и документи и след направени калкулации според прилагания ценови модел.

В известието написа, че от " Булгаргаз " са поискали нарастване от 18,05 % . Анализът в отчета на работната група въз основа на данните и отчетната информация за 2017 година и 2018 година демонстрира, че е обосновано да бъде направена негативна промяна в размер на 13 млн. лева надвзет доход от страна на " Булгаргаз " ЕАД през 2017 година Коригиран е и заложения от газовото сдружение параметър за калоричност на природния газ през ІІІ-то тримесечие, пишат от КЕВР.

В одобрената от КЕВР цена на природния газ от 400,95 лева./1000 куб. м. са включени съставния елемент за услугата " социална доставка ". Тя е в размер на 7,11 лева./1000 куб.м. Включена е и компонентата " обвързване към обществото " от 1,37 лева./1000куб.м.

Тя покрива разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества природен газ в газохранилището в Чирен в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки според Регламент на Европейски Съюз № 994/2010.

В одобрената цена не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа . Те се заплащат от клиентите на крайните доставчици.

От КЕВР се стимулират с изискванията на настоящия контракт сред " Булгаргаз " ЕАД и " Газпром " и придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари през последните 9 месеца, прогнозните количества, както и измененията в курса на щатския $ по отношение на лв. .

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за ІІІ-то тримесечие на 2018 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.

Очаква се в неделя да бъде одобрена цената на тока и на парното, които влизат в действие от 1 юли.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР