Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР реши: По-скъп газ с 36% през ноември

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за м. ноември в размер на 82,12 /MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Това оповестиха от пресцентъра на енергийния регулатор.

Утвърдената цена от 82,12 лева./MWh е с 36 % по-висока от цената на природния газ през м. октомври, която беше в размер на 60,41 лева./MWh. Въпреки неподходящите ценови фактори контролираната цена за месец ноември е над 10 на 100 по-ниска от цената на европейските газови пазари за м. ноември.

В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на „ Булгаргаз “ ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР