Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа промените в

...
Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа промените в
Коментари Харесай

КЕВР обсъжда промените в Правилата за търговия с електрическа енергия

Комисията за енергийно и водно контролиране ще прегледа измененията в Правилата за търговия с електрическа сила. Промените са подбудени от последните промени в Закона за енергетиката. Предвижда въвеждането на агрегатори като индивид на електроенергийния пазар, ограничения във връзка с електрическата енергия, закупувана от енергийните сдружения за софтуерни разноски, рационализиране на балансиращите групи, унищожаване на някои противоречиви моменти, свързани с доставчика на електрическа енергия и пр.

Както се показва в отчета на работната група, аргументите за смяна на Правилата за търговия с електрическа сила се постановат, поради промените в Закона за енергетиката. Те постановяват и нов стадий от либерализацията на пазара на електрическа сила, като задължението на производителите на електрическа сила, създавана от възобновими източници (ВИ) и от високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила (ВЕКП) да продават цялото създадено количество електрическа сила на другите сегменти на проведения борсов пазар следва да се ползва и по отношение на тези с обща конфигурирана мощ от 1 MW до 4 MW.

В тази връзка се постанова метаморфоза на работата на балансиращия пазар и по-конкретно на структурата и състава на балансиращите групи, на опцията за обединяване на балансиращи групи, както и на активността на координаторите на балансиращи групи, показват от работната група.

Очакването е с измененията да набъбнат търгуваните размери електрическа енергия на борсата. По-високите търгувани размери ще доведат надлежно и до търсенето/предлагането на по-голям брой и по-разнообразни борсови артикули, отговарящи в най-голяма степен на портфолиото на съответния търговски участник, което ще даде спомагателен подтик в развиването на борсовата търговия, считат от работната група.

С измененията се вкарва изясненост по отношение на лицата, които дължат цени за достъп и/или за транспорт до/през електропреносната и електроразпределителните мрежи, в това число и в случаите на експорт на електрическа сила с генезис Р България. Това допълнение на Закона за енергетиката от своя страна постанова анулация на някои разпореждания в Правилата за търговия с електрическа сила, които му опонират. Предложените промени, касаещи работата на проведения борсов пазар на електрическа сила са нужни по отношение на идната интеграция на българската пазарна зона със прилежащи такива в сегменти „ ден напред “ и „ в границите на деня “, декларират от работната група.

От работната група обосновават нуждата от промени в Правилата за търговия с електрическа сила и поради нуждата от уголемение и във връзка с други уреди за предпазване на сила, с изключение на ПАВЕЦ. Това се постанова, поради неналичието на наредба и предстоящото скорошно нахлуване на подобен вид обекти. Припомняме, че поради неналичието на подобен текст до момента рецензии търпеше и регулаторът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР