Комисията за енергийно и водно регулиране ще прецени и ще

...
Комисията за енергийно и водно регулиране ще прецени и ще
Коментари Харесай

Чакаме ЕК да каже може ли ДДС за ток и газ да стане 10%

Комисията за енергийно и водно контролиране ще реши и ще разгласи какви да бъдат цените за битовите консуматори от 1 януари идната година. Изпълнителната власт е в непрекъсната връзка с КЕВР и разисква разнообразни разновидности какво следва. Така служебният министър председател Стефан Янев отговори на въпрос на депутата Мартин Димитров от " Демократична България " за цената на електрическата енергия.

Янев заяви, че чакаме Европейската комисия да удостовери дали може да се понижи на 10 % ставката на налог добавена стойност за доставките на електрическа енергия и природен газ. Чакаме уведомително писмо от Европейска комисия дали тази мярка е съотносима с всички останали. Трябва да се реши дали мярката би се възприела като държавна помощ.

Премиерът уточни, че се чуват изказвания за свръхприходи в енергетиката, които могат да се пренасочат към компенсации. Но сходно изказване е доста общо и би трябвало да се направи съответна оценка дали и по какъв начин средствата могат да бъдат употребявани. От изявлението на Янев се разбра, че това е въпрос, с който би трябвало да се заеме бъдещото постоянно държавно управление.

До момента от 47 сдружения, 46 са подписали контракти за отплата. Тези дни стартира изплащането на огромна част от компесаторните суми за октомври и до другата седмица ще бъдат направени изплащанията за сметките за ноември. Разчетите, които има в Министерството на енергетиката, демонстрират, че дребна част от сумите са изплатени заради естественото закъснение на сметките и нуждата за тяхната обработка. Това ще се случи безусловно идната седмица.

По време на блицконтрола в Народното събрание Янев сподели, че у нас икономиката през последните шест месеца се развива добре. Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев за ниския стопански напредък на страната. " Сравненията на база тримесечие и моментна фотография не са най-точният индикатор. На годишна база тези числа стават напълно разнообразни ", означи министър-председателят. По думите му прогнозите на специалистите са, че на годишна база растежът ще е съпоставим с европейския.

Служебният министър председател разяснява, че резултатът върху стопанската система от високите цени на електрическата енергия е забележим освен в България, само че и на всички места в Европа. По повод коментар на Добрев за външния дълг на страната, Янев сподели: Задължение на Народното събрание е, когато дебатира бюджета за 2022 година, да реши какъв дълг е належащо да се поеме и кое е най-правилното решение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР