Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи новите цени

...
Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи новите цени
Коментари Харесай

Вдигат цената на водата от 1 януари 2024 г.: В Благоевград се очаква поскъпване около 20%

Комисията за енергийно и водно контролиране ще дефинира новите цени на водата от 1-ви януари 2024 година. Вече стана ясно, че в огромна част от страната нарастването ще е фрапантно. Средно с 15% повече ще коства ВиК-услугата от Нова година.

От началото на идната година цената на водата ще бъде по-висока в цялата страна, съобщи БНР. До 40% повече ще се заплаща тук-там, стана ясно на разискването в Комисията за енергийно и водно контролиране преди близо месец.

В множеството райони цените ще варират сред 3 и 6 лева за кубик вода. Най-голяма нарастване се планува в Сливен - 41% и във Видин - съвсем 30%, а минимум - в Кюстендил - 1,5 на 100.

Около 20-процентен скок на цената се чака в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана.

Разчетите на " Софийска вода " демонстрират нарастване от 22,5% - от 2.94 на 3.60 за един кубик. В Софийска област е заложено нарастване от 8%.

Между 10% и 15% по-висока цена е планувана за областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол.

Малко под 10% нарастване се чака във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.

При разискването на новите цени ръководителят на КЕВР Иван Иванов уточни, че нарастването е стопански обосновано и назова като аргументи нарастването на възнагражденията във ВиК бранша, измененията в цената на тока и насъбраната инфлация.

Окончателното решение за цените на водата от 1-ви януари следващата година ще бъде взето на закрито съвещание през днешния ден.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР