Комисията за енергийно и водно регулиране реши да увеличи цената

...
Комисията за енергийно и водно регулиране реши да увеличи цената
Коментари Харесай

Енергийният регулатор увеличава цената на газа с 32%

Комисията за енергийно и водно контролиране реши да усили цената на газа с 32%, считано от 1 юли 2022 година, в размер на 186,17 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. За м. юни цената на газа беше 141,36 лева./MWh.

След осъществената инспекция на всички разноски за закупуване на природен газ Комисията поправя препоръчаната от „ Булгаргаз “ цена и тя е понижена с 30 стотинки - от 186,47 лева на 186,17 лв//MWh.

Регулаторът откри, че в цената на природния газ са включени разноски в размер на 747 029 лева за потенциал и транспорт на количества до Виртуална комерсиална точка България. Тези разноски са извадени от общите разноски за цената на природния газ за м. юли 2022 година

Основната причина за покачването на цената за месец юли е нарасналата цена на газа в международен мащаб вследствие на огромното търсене и по-малкото предложение, подбудени от военната експанзия на Русия в Украйна, допълват от КЕВР.

В изискванията на мощно понижени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се неустановеност на енергийните доставки, редица европейски страни също са принудени да подписват краткосрочни контракти, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на интернационалните показатели, показват от комисията.

Независимо от нарастването, цената на газа в България остава доста по-ниска от цените на европейските газови тържища, напомнят от КЕВР.

" От началото на юли междинната стойност на показателите на синьото гориво на най-големия газов хъб TTF е в размер на 150 евро/МВтч (293 лева./мВтч), като на 7 юли те доближиха 182 евро/МВч. Дори с новата цена българските битови консуматори, индустриалните клиенти, както и топлофикациите ще заплащат съвсем двойно по-малко спрямо настоящите цени на интернационалните пазари. За тези консуматори са обезпечени всички нужни количества природен газ за м. юли ", се споделя в известие на комисията.

Препоръката на КЕВР е да бъдат подписани контракти с най-малко три различни доставчика с разнообразни способи на образуване на цена на газа. Това ще разреши да се реализира сигурност на доставките и непоклатимост на цените за българските битови и икономически консуматори, означават от комисията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР