Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение във връзка

...
Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение във връзка
Коментари Харесай

КЕВР утвърди с 0,6% по-ниска цена на природния газ от 1 юли 2019г.

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение по отношение на подаденото от „ Булгаргаз” ЕАД заявление за одобряване на цена за IІІ тримесечие на 2019 година, по която публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.Утвърдената от Комисията цена на природния газ за третото тримесечие е в размер на 44,90 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което съставлява понижение с 0,27 лв/MWh или с 0,60% спрямо настоящата цена за ІІ-то тримесечие на 2019 година Това оповестиха от пресцентъра на КЕВР.

В одобрената цена на природния газ от 44,90 лева./MWh лева са включени съставния елемент „ цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи “ в размер на 43,97 лева./MWh, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 6 от НРЦПГ в размер на 0,80 лева./MWh и съставния елемент за компенсиране на разноски, произлизащи от наложени отговорности към обществото по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ в размер на 0,13 лева./MWh, покриваща разноските на "Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

В одобрената от Комисията цена на природния газ не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа, избрани по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на "Булгартрансгаз " ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните доставчици.

При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира изискванията, залегнали в настоящия контракт сред "Булгаргаз " ЕАД и ООО "Газпром экспорт ", измененията в курса на щатския $ по отношение на лв., калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие. Правомощията на КЕВР са само да откри дали заявката на публичния снабдител "Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения.

Съгласно ценообразуващата формула по контракта с ООО "Газпром экспорт " се регистрира придвижването на международните пазари на цените на различните на природния газ горива - мазут със наличие на сяра 1% и газьол със наличие на сяра 0,1%, за предходните 9 месеца преди ценовото решение. При установяване на предстоящите доставни цени е регистрирана и динамичността на цените на различните горива на интернационалните пазари. В резултат на това през III тримесечие на 2019 година предстоящите доставни цени на природния газ са с към 1,7% по-ниски от доставните цени, прилагани през II тримесечие на 2019 година

Отчетена е и смяната в осреднения валутен курс на лв. към щатския $, сравнен с валутния курс за предходния ценови интервал. За интервала от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предлагането за одобряване на цени (17.04.2019 година – 31.05.2019 г.), курсът е повишен с 1,6%.

Заявеното от „ Булгаргаз “ ЕАД количество природен газ за доставка от импорт за III тримесечие на 2019 година е 5 503 905 MWh, които са образувани по контракт с ООО „ Газпром экспорт” и по договор- с „ Kolmar NL B.V. “. Съгласно подписания контракт за покупко-продажба на природен газ сред „ Kolmar NL B.V. “ и „ Булгаргаз” ЕАД контрактуваната доставна цена е по-ниска от предстоящата цена по контракта с ООО „ Газпром экспорт”, което е регистрирано при установяване на продажната цена на природния газ за III тримесечие на 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР