Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което

...
Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което
Коментари Харесай

КЕВР прекрати лицензията на „Топлофикация-Габрово“

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение, с което приключи лицензиите на „ Топлофикация – Габрово “ ЕАД за дейностите „ произвеждане на електрическа и топлинна сила “ и „ транспорт на топлинна сила “ . Искането за преустановяване беше подадено от самото топлофикационно сдружение заради техническа неспособност за осъществяване на лицензионната активност .

Преди да одобри решението, в сходство с нормативната уредба КЕВР извърши разбор дали прекратяването на лицензионната активност може да докара до нарушение сигурността на снабдяването на клиентите с електрическа или топлинна сила, или да заплаши националната сигурност и публичния ред . Изискани бяха мнения от Министерство на енергетиката, Министерство на регионалното развитие, МО, ДАНС, Областния шеф на Габрово, кмета на община Габрово и Омбудсмана на Република България, както и от „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД (ЕСО ЕАД) и „ Електроразпределение Север “ АД.

Извършените инспекции от контролните органи на МЕ и КЕВР са установили, че енергийният обект за произвеждане на електрическа и топлинна сила е в техническа неспособност да работи през идния отоплителен сезон 2023 – 2024 година и да доставя с топлинна сила общо 4208 клиенти , включително: 4113 битови и 95 икономически консуматори. Топлинните мощности на централата са неработещи от месец май 2023 година, липсва задоволителен действен и ремонтен личен състав , не са изпълнени огромна част от дадените наставления. Установено е, че ремонтната стратегия е без съответни периоди и финансиране и включва единствено премахване на течове по тръбопроводи , замяна на спирателна и регулираща арматура по топлопреносната мрежа и частична замяна на тръбопроводи.

В решението на КЕВР се показва, че без значение от преустановяването на лицензионните действия от „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД, за клиентите на сдружението е обезпечена опцията да се отопляват посредством електрическа сила . Изисканата информация от ЕСО ЕАД е удостоверила, че даже при по-студена зима мощностите са задоволителни за застраховане електрозахранването на потребителите в Габрово и няма да се стигне до претоварване на електропреносната мрежа.

По данни на „ Електроразпределение Север “ АД след прекъсването на Топлоелектрическа централа „ Габрово “ конфигурираната мощ по подстанции в Габрово също разполага с задоволителен запас . С решение на Министерския съвет от 19.10.2023 година, за битовите клиенти на сдружението, които няма да имат централно топлоснабдяване през отоплителния сезон 2023-2024 година, е утвърдена Програма за подкрепяне в размер до 730 000 лева , предвиждаща закрепена сума на един MWh. По този метод се смекчават икономическите последствия за тях.

Преустановяването на активността на „ Топлофикация-Габрово “ ЕАД не основава заплаха за националната сигурност и публичния ред , защото по информация от способените органи сдружението не попада в листата на стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност.

В сходство с нормативната уредба, преди приемането на решението за преустановяване на лицензионната активност на сдружението, на 7.11.2023 година Комисията организира намерено съвещание с присъединяване на изпълнителния шеф на сдружението, който одобри заключенията в отчета без забележки. С цел бистрота и гласност отчетът на работната група беше оповестен авансово.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР