Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което

...
Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което
Коментари Харесай

КЕВР утвърди окончателно бизнес план и цени на ВиК-Добрич

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение, с което утвърди бизнес проект и утвърди цени на ВиК услуги на „ Водоснабдяване и канализация Добрич “ АД, гр. Добрич за новия регулаторен интервал 2022-2026 година Утвърдените цени влизат в действие от 1 юни т.г., оповестиха от енергийния регулатор.

С признатото решение комплексната цена на услугите на „ Водоснабдяване и канализация Добрич “ АД, гр. Добрич /снабдяване с вода, отклоняване и пречистване/ за 2023 година е одобрена в размер на 3,746 лева./м3 с Данък добавена стойност. Това е доста под равнището на обществена търпимост за региона - 5,357лв./м3 с Данък добавена стойност.

Комисията отхвърли заложеното от ВиК оператора нарастване от 3,010 лева./м3 с Данък добавена стойност до 4,471 лева./м3 с Данък добавена стойност, откакто регистрира несъблюдение на част от вложенията и от единните индикатори за успеваемост за интервала 2020-2021 година По този метод то беше сведено до 0,736 лева /м3.. Обективна причина за него са нарастналите разноски за материали, външни услуги и цени за доставка на електрическа енергия от свободен пазар.

С приходите от предоставяните услуги сдружението финансира през интервала до 2026 година капиталова стратегия за над 6,088 млн. лева, от които близо 5 млн. лева в обществени ВиК системи и уреди. Те са близо три пъти по-високи от наложителните вложения по контракта с Асоциацията по ВиК – Добрич. Оптимизират се разноските на сдружението като до 2026 година общото ползване на електрическа сила ще бъде понижено с 39,3%, спрямо 2020 година За услугата филтриране на отпадъчни води ще се използва електрическа енергия от лични източници посредством въведените в ПСОВ Добрич два когенератора, които годишно създават 500 МВч електрическа енергия.

Преработеният бизнес проект на сдружението за петгодишния регулаторен интервал 2022 година – 2026 година беше импортиран за утвърждение от КЕВР на 14.03.2023 година В ценообразуващите детайли не са включени разноските за употребата на ПСОВ „ Албена “, защото след влезлите в действие правосъдни решения тя към този момент е частна благосъстоятелност.

Окончателният бизнес проект е координиран от Общото заседание на АВиК-Добрич, което на съвещание на 12.04.2023 година е приело съответното решение.

В сходство с нормативната уредба КЕВР организира на 3.05.2023 г намерено съвещание и публично разискване с присъединяване на заинтригувани страни - Омбудсмана, Националния браншови профсъюз – КНСБ и „ Албена “ АД. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР