Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което

...
Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което
Коментари Харесай

Парното в Пловдив поскъпва с 38%

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение, с което цената на топлинната сила за битовите консуматори за новия регулаторен интервал 1.07.2022 - 30.06.2023 година ще бъде увеличена приблизително с 29,73 % за цялата страна.

За битовите консуматори на „ Топлофикация София “ одобрената цена остава 137,86 лева./мвтч, при настояща цена 98,48 лева, което е изменение с 39,99%. Потребителите на „ ЕВН България Топлофикация “, която оперира на територията на Пловдивска област, ще заплащат цена от 137,66 лева за мегаватчас, при настояща цена 99,55 лева, което е изменение с 38,28%

Цената на „ Веолия Енерджи Варна” се променя с 38,88% и става 136,51, при настояща цена 98,29 лева

Утвърдената от регулатора смяна е близо 10% приблизително по-ниска от предварителните планове на регулатора, които предвиждаха нарастване с 39,26% и доста по-ниска и от желаното приблизително 123,58% нарастване от енергийните сдружения.

В окончателното си решение КЕВР установи и взема поради няколко спомагателни условия: първо, топлофикационните сдружения, които употребяват газ ще получат обезщетения от държавното управление и през месец май, второ, някои от сдруженията са потребили действително по-малко количество газ напролет на 2022 година, а въпреки това за някои сдружения са установени по-ниски действителни разноски за гориво.

Енергийният регулатор е подхванал изключителни ограничения, с цел да адресира изключителната обстановка с цените на горивата и да подкрепи битовите консуматори за идния отоплителен интервал. Комисията приложи регулаторен механизъм, с който компенсира сметките на тези консуматори посредством фонда за сигурност на електроенергийната система. По този метод те няма да се постанова да заплащат цени за парно в размера, пожелан от топлофикационните сдружения.

Основните аргументи за предлаганото нарастване на цените на топлинната сила са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният растеж на въглеродните излъчвания. Тези разноски имат максимален дял като въздействие върху крайните цени. За сдруженията в цялата страна посочените два съставния елемент съставляват приблизително 80% от техните разноски за произвеждане на топлинна сила. За „ Топлофикация София “ природният газ и излъчванията образуват 87,61% от цената на топлофикационната услуга, за „ Топлофикация Плевен “ – този дял е 85,52%, за „ Топлофикация Враца “ – 83,08%, за „ Топлофикация Перник “ – 81,68%. При останалите сдружения делът на природният газ и въглеродните излъчвания при образуването на крайната цена е от 64,36% до 79,34%.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР