Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което

...
Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което
Коментари Харесай

Природният газ за април поскъпва с над 25%

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение, с което утвърди цената на природния газ  от 1 април 2022 година в размер на  142.59 лева./MWh  (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Утвърдената от регулатора цена е с растеж от 25,3% по отношение на м. март, само че е доста по-ниска от препоръчаната в първичното заявление на „ Булгаргаз “ цена от 179,36 лева./МВч.
Причините за покачването на цената на природния газ е нарасналата неустановеност на доставките заради заканите на Русия да приключи подаването на газ. През предишния месец бяхме очевидци на съществено повишаване на цените на европейските газови тържища, като единствено денем на откритото съвещание на КЕВР на 30 март цената се повиши с 15%.

Цените на природния газ на тържищата не престават да бъдат мощно подвластни от хода на военния спор сред Русия и Украйна. Ситуацията е извънредно динамична, налице са и други събития, които се чака да окажат директно въздействие върху тях. Русия разгласи, че от 1 април вкарва възнаграждение в рубли на доставяния природен газ, а Австрия и Германия задействаха първо равнище на проект за изключителни обстановки за обезпечаване на доставките на газ. Всичко това води до повишение на цените на природния газ, който България внася по контракта с „ Газпром “.

КЕВР постави оптимални старания за понижаване на цената за месец април, като употребява всички вероятни количества от газохранилището в Чирен.

Поради приключването на отоплителния сезон покачването на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите консуматори.

Решението на Комисията е признато в сходство с изискванията на договорите сред " Булгаргаз " ЕАД, надлежно с ООО " Газпром экспорт ", и с сдружението - снабдител на газ от Азербайджан. В него са регистрирани настоящите данни за пазарните показатели на европейските газови хъбове към 31.03.2022 година, посочени в обновеното ценово заявление на " Булгаргаз " ЕАД от 01.04.2022 година Отчетени са показателите на петролните деривати и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари. Взети са поради и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.

В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

На извършеното намерено съвещание на 30.03.2022 година ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров съобщи, че сегашният метод на внасяне на заявление 20 дни преди датата, на която регулаторът утвърждава цената, не е съответен. Това основава ненужно напрежение измежду обществото и индустриалните консуматори, тъй като не им разрешава да имат действителна визия за цената и да създадат своите планове. Поради това Комисията ще промени Наредбата за контролиране на цените на природния газ, с което газовият снабдител да внася заявката си не при започване на месеца, а в период от 7-10 дни преди одобряването на цената

Решението на КЕВР за одобряване на цена на природния газ от 01.04.2022 година ще  бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР