Комисията за енергийно и водно регулиране предлага 46,88 лв./MWh цена

...
Комисията за енергийно и водно регулиране предлага 46,88 лв./MWh цена
Коментари Харесай

Драстично поскъпване на природния газ от юли очаква КЕВР

Комисията за енергийно и водно контролиране предлага 46,88 лева./MWh цена на природния газ от 1 юли 2021 година

В нея не са включени цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Предложението беше направено навън съвещание на КЕВР.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов изрази единодушие с изводите от отчета на енергийния регулатор. Той разясни, че след внасянето на заявката на 10 юни котировките на петрола и на петролните артикули и цените на европейските газови пазари не престават да се покачват поради повишеното търсене на тези горива. От изнесените от него данни стана ясно, че з а последните 6 месеца интернационалните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия интервал осреднената цена на природния газ е повишена със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh. Павлов обаче посочи, че без значение от това цената, която " Булгаргаз " ще предложи за юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови тържища.
 По-скъп природен газ за юли предвижда
По-скъп природен газ за юли предвижда " Булгаргаз "

Цената ще стане 44,72 лева./MWh и то без в нея да са включени цените за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност

От своя страна ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов изрази паниката на регулатора, че високият растеж на цените на горивата неизбежно ще наложи сериозна промяна в ценовите решения, които Комисията следва да одобри на 1 юли, както във връзка с цената на природния газ, по този начин и за цените на топлинната сила. По негови думи от юли се планува съществено нарастване на цените за потребителите на природен газ и на топлинна сила.

На 1 юли " Булгаргаз " ще показа в КЕВР обновено заявление с отчетна информация към 30 юни за цените на пазарните показатели на европейските газови хъбове, както и информация за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за юни 2021 година

Решението за одобряване на цена за юли 2021 година, по която " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, КЕВРа ще вземе на закрито съвещание на 1 юли.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР