Комисията за енергийно и водно регулиране определи нови цени на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране определи нови цени на
Коментари Харесай

Токът поскъпва с 4,3%, парното с 0,12 на сто от 1 юли

Комисията за енергийно и водно контролиране дефинира нови цени на парното, топлата вода и тока от 1 юли. Електроенергията за бита нараства приблизително с 4,3%. Най-голямо е нарастването за клиентите в Североизточна България - 5,43 на 100. В Западна България цените се усилват приблизително с 4,24%, а в Южна България с 3,63 на 100.

" В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги. Първоначалните планове на Комисията предвиждаха нарастване в размер на 3,63%, само че това беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха изменени квотите за контролирания пазар на държавните производители на електрическа енергия. В енергийния микс за битовите консуматори бяха включени 2 200 000 MWh електрическа енергия, създадена от Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", за сдружението да не изпадне в финансови усложнения ", обясниха от КЕВР.

Запазва се съотношението сред дневната и нощна цена, като дневната остава двойно по-висока. Така в часовете сред 22.00 ч. и 6.00 ч. ще важи по-ниската цена през зимата, а от 23.00 ч. до 7.00 ч. през лятото.

С решение през днешния ден регулаторът реши да усили и цените на парното с сред 0,05 и 0,48%.

С одобрените цени нарастването на цената на парното и топлата вода за клиентите на " Топлофикация София " е с 0,05%, за " ЕВН България Топлофикация " ще е с 0,22%, за " Топлофикация Плевен - с 0,06%, за " Топлофикация Бургас " - с 0,28%, за " Веолия Енерджи Варна " - с 0,35%, за " Топлофикация ВТ " - с 0,11%, за " Топлофикация Русе " ЕАД - с 0,09%, за " Топлофикация Сливен " ЕАД - с 0,26%, за " Топлофикация - Габрово " ЕАД - с 0,36%, " Топлофикация-Разград " ЕАД - с 0,48%.

Намаляват се цените на топлоенергията за клиентите на " Топлофикация Перник " - с 0,66%, както и за клиентите на " Топлофикация Враца " - с 0,06%.

Основна причина за по-малкото нарастване на цената на парното е поевтинялата цена на природния газ през последните шест месеца, както и няколкото по-сериозни нараствания на цените на отоплението през предходната година.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР