Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) внесе в Народното

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) внесе в Народното
Коментари Харесай

КЕВР внесе в парламента Годишния доклад за дейността си през 2023 г.

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) внесе в Народното събрание Годишния отчет за активността си през 2023 година, оповестиха от регулатора. Докладът съдържа подробна информация за признатите подзаконови нормативни актове и за работата на КЕВР в секторите на регулаторните й пълномощия – " Електроенергетика и топлоенергетика ", " Природен газ ", " ВиК услуги ".

В обособена глава са показани дейностите  по мониторинг и надзор в осъществяване на Регламент (ЕС) № 1227/2011 по отношение на интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила. Докладът дава информация и за постъпилите тъжби и взетите по тях решения, осъществените през годината планови и изключителни инспекции и наложените наказания при определяне на нарушавания. Обхваната е и активността в региона на достъпа до социална информация, административното обслужване, реализираното интернационално съдействие и други браншове.   

Основен приоритет в бранш " Електроенергетика и топлоенергетика " през 2023 година беше хармонизиране на подзаконовите нормативни актове на регулатора с настоящото европейско и национално законодателство, написа в отчета на КЕВР. С оглед прекосяване към цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия и измененията, свързани с новия модел и метод на ценообразуване на контролиран пазар, съществена задача на КЕВР е допълнението на подзаконовата нормативна база. Измененията в Правилата за търговия с електрическа сила покачват успеваемостта на балансиращия пазар и способстват за енергийни доставки при минимални разноски. Приетата нова Методика за установяване на цени на балансиращата сила основава нормативни предпоставки операторите на затворени електроразпределителни мрежи и на уреди за предпазване на електрическа сила да се трансфорат в равнопоставени участници на пазара.

Комисията направи промени и допълнения в Правилата за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила, за понижаване на финансовите опасности за борсовия оператор и обезпечаване на бистрота
на пазара на едро.

През 2023 година цените на електрическата сила за контролирания пазар останаха без забележителна смяна - за битовите клиенти те се усилиха приблизително с 4,37 %, показват от КЕВР в отчета. През отоплителния сезон 2023 г.–2024 година КЕВР на практика съумя да резервира пределните цени на топлоенергията. Измененията са сред 0,05 % и 0,48 %, без значение от регистрираната за годината инфлация от Национален статистически институт в размер на 15 на 100, се напомня в отчета.

КЕВР продължи да реализира регулаторен надзор върху активността на енергийните сдружения. През 2023 година бяха осъществени 20 планови и изключителни инспекции в бранш " Електроенергетика " и 4 инспекции в бранш " Топлоенергетика ".

По отношение на постъпилите тъжби регулаторът съблюдава законоустановените периоди за тяхното разглеждане и се произнесе с 871 решения. 181 от жалбите бяха признати за основателни, като на проверяваните сдружения бяха дадени наложителни инструкции за премахване на аргументите.

През 2023 година в Комисията за енергийно и водно контролиране бяха регистрирани общо 1 442 броя заявки, показват от регулатора. За 1 346 броя от тях, които са против лицензирани сдружения в бранш " Електроенергетика " на съображение член 22, алинея 1 от ЗЕ бяха формирани административни производства.

Водещо място през 2023 година заемат жалбите по отношение на присъединение на централи за произвеждане на електрическа сила от ВЕИ, се прецизира в отчета. На второ място по брой са жалбите, свързани с качеството на доставяната електрическа сила - ниско напрежение в точката на присъединение, чести прекъсвания на електрозахранването, повреди в електрически уреди.

През 2023 година в Комисията бяха получени общо 135 заявки, сигнали, претенции и тъжби от клиенти и консуматори на топлинна сила. От тях 75 бяха свързани с нарушавания или подозрения за такива, подлежащи на надзор по Наредбата за топлоснабдяване, заради което на съображение член 31, алинея 2 от Административнопроцесуалния кодекс бяха изпратени на
Министерство на енергетиката за разглеждане по подготвеност. Реквизити на тъжба съдържат 36 броя тъжби, за които на съображение член 22, алинея 1 от ЗЕ бяха формирани административни производства.

Анализът на жалбите, които са от компетентността на КЕВР, демонстрира, че за проблеми с качеството на доставяната топлинна сила са алармирали 22 консуматори. За всеки обособен случай е изискана информация от съответното топлопреносно сдружение, оценени са аргументите, при открита основателност са дадени наложителни инструкции, извършен е надзор по отношение на периода за премахване на повредите; - качеството на комерсиалните услуги е причина за 11 броя тъжби. Потребителите са известени за изисканите и осъществени от сдруженията инспекции на точността на средствата за комерсиално премерване, положението на отоплителните им съоръжения, привеждането на настройките и режимите на работа на абонатните станции в сходство с нормативно откритите параметри. 

Приоритетна задача на КЕВР беше практикуване на пълномощията по Регламент 1227/2011 REMIT за възможни злоупотреби и операции на борсовата търговия с електрическа енергия. Бяха наложени имуществени наказания на пазарни участници. През 2023 година Комисията образува три производства за определяне на нарушаване на член 3 и/или член 5 от Регламент (ЕС) № 1227/2011. За интервала 2019 г.- 2023 година в КЕВР постъпиха общо 61 отчети и сигнали за подозрителни покупко-продажби, допълват от регулатора. Въз основа на тях са формирани общо 47 предварителни изследвания по реда на член 74а от Закона за енергетика (ЗЕ). За този интервал КЕВР наложи имуществени наказания на девет сдружения, участници на пазара за търговия с сила на едро. Общият размер на наложените наказания е 3 537 709,00 лева, показват от регулатора.

С идната либерализация на пазара на едро и упования доста по-голям размер на търговията през борсовите платформи КЕВР ще продължи да има съществена роля за съблюдаване на разпоредбите за почтена и конкурентна търговия. По този метод регулаторът дава отговор на публичните упования и подсигурява, че ценообразуването на пазарите с сила на едро се основава на ефикасната конкуренция, без да се позволява пазарни участници да манипулират борсовата търговия. Контролът на пазара доста се усъвършенства посредством въвеждането на профилиран софтуерен пакет за статистически разбори и обработка на данни, създаден взаимно с " Ай Би Ес–България ". С него се автоматизират дейностите за мониторинг и надзор на енергийния пазар и се покачва точността и обективността на анализите и оценките за държанието на борсовите участници.

През 2023 година активността на Комисията в бранш " Природен газ " се осъществяваше в изискванията на намаляване на цената на природния газ. Настъпи внезапна смяна в обичайния сезонен тренд на ценовите нива и даже началото на отоплителния сезон не промени наклонността към понижение. От началото на 2023 година до декември 2023 година е регистрирано понижение на утвърждаваната от КЕВР контролирана цена на газа с към 51 на 100. Положително въздействие върху цените на природния газ имаха положителната подготовка за зимата на 2022 – 2023 година и високите температури през зимните месеци, които ограничиха потреблението на природен газ.

За бранш " Природен газ " през 2023 година в КЕВР са подадени общо 21 тъжби. От тях 17 са от компетентността на Комисията, включително 16 са от клиенти против лицензианти и една е от лицензиант против лицензиант. Четири тъжби не са от компетентността на КЕВР и са препратени по подготвеност до съответното сдружение. 

През 2023 година се следи спад на броя на жалбите, подадени до Комисията, което демонстрира, че сдруженията осведомят клиентите си за регламентираните в Общите условия на договорите и в Правилата за работа с консуматори техни права и отговорности, в това число и за реда за подаване и разглеждане на тъжби, като енергийните предприятия навреме преглеждат подадените тъжби и удовлетворяват основателните.

Подадените през 2023 година в КЕВР тъжби, касаещи бранш " Природен газ ", се резервира невисок спрямо другите три бранша. От 157 995 клиента на природен газ тъжби са подадени от 21 клиента, което съставлява 0,01 % от тези клиенти. Като съществена причина за незначителния брой тъжби може да се уточни дребният % газифицирани обекти в страната, надлежно дребният брой битови и икономически клиенти на природен газ, което обуславя ниския брой тъжби, подавани както в Комисията, по този начин и в сдруженията, се изяснява в отчета.

Комисията продължи активността си по издаване на лицензии за търговия с природен газ. Лицензирани бяха нови 35 търговеца, с което общият им брой доближи 108. Това способства за повишение на ликвидността и конкуренцията на пазара на природен газ. Отчетено е доста повишаване на покупко-продажбите на другите сегменти на платформата на " Газов Хъб Балкан " ЕАД. Положителна наклонност е продължаващото развиване на газовите мрежи в страната.

Комисията обезпечи нормативно реализацията на значими за страната планове в бранш " Природен газ ". През годината стартира планът за уголемение на подземно газово вместилище (ПГХ) " Чирен ", позволяващо предпазване на 1 милиарда кубични метра природен газ. В оповестения от Европейската комисия (ЕК) лист на планове от общ и съвместен интерес беше включен първият водороден план за България. Беше въведена в употреба междусистемната газова връзка България – Сърбия с потенциал от 1,8 милиарда куб. метра /год., с опция за реверсивен поток. " Булгартрансгаз "   " Ай Си Джи Би " започнаха пазарни проби за оценка на търсенето на прибавен потенциал в точките на междусистемно свързване.

В бранш " ВиК услуги " 2023 година е втората година от регулаторния интервал 2022-2026 година Разглеждането на бизнес проектите през 2022 година беше забавено заради Мораториума върху цените на ВиК услугите, работил до 31.03.2022 година След приключването му операторите показаха обновени бизнес проекти и ценови заявки. Комисията одобри общо 30 бизнес проекта и цени на ВиК услуги. През 2023 година бяха утвърдени бизнес проектите на 8 ВиК оператора.

През 2023 година в КЕВР са постъпили общо 375 тъжби на консуматори на ВиК услуги против 36 ВиК оператора, като 90 на 100 от тях са подадени от физически лица, а останалите 10 % - от юридически лица. В 95 на 100 от случаите жалбите са постъпили в деловодството на КЕВР непосредствено от жители посредством Единния портал за даване на информация и услуги на КЕВР или са подадени на електронния адрес за преписка.

Висок остава броят на жалбите на потребителите – 87, които не са свързани с достъпността на ВиК услугите, нито пък са измежду индикаторите за качество на ВиК услугите, а съставляват възражения против образувани отговорности или начислени водни количества (23 процента). В 18 на 100 от случаите се алармира за нарушено водоснабдяване. Като аргументите, в най-общия случай, са две: краткотрайно прекратяване на водоподаването, заради осъществяване на настоящи поправки по водопроводната мрежа и проблеми, свързани с липса на вода заради засушаване, амортизирана водопроводна мрежа, в цели обитаеми места и елементи от тях.

КЕВР инициира промени в Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги. Изменени бяха и Указанията по използването й за настоящия регулаторен интервал. Беше въведен нов коефициент при годишните промени на утвърдените цени на ВиК услуги. С него се отразява разликата  между прогнозните и регистрираните разноски на сдруженията за снабдяване на електрическа енергия за софтуерни потребности от свободен пазар, приспаднати с получени помощи и обезщетения от страната отвън интервала на деяние на наложения мораториум.

Комисията извърши планови инспекции на 24 ВиК оператора с утвърдени бизнес проекти, при които бяха оценени осъществяването на равнищата на индикаторите за качество на услугите, вложенията и получените обезщетения за електрическа енергия. Регулаторът направи и цялостна регулаторна оценка на ВиК бранша. Приети и оповестени бяха Годишен отчет и Сравнителен разбор за 2022 година, представящи систематизирана информация за постигнатите резултати през 2022 година, по отношение на миналата година. Комисията промени утвърдените цени на ВиК услуги на 38 ВиК оператора за 2024 година

Своевременно бяха обсъждани всички постъпващи тъжби и сигнали на консуматори, като по 237 от тях бяха постановени 235 решения. Комисията продължи присъединяване си в Мрежата на водните регулатори /WAREG/. През 2023 година работна група, ръководена от представителя на КЕВР в Борда на организацията, показа обширен отчет с изследване на основни индикатори за успеваемост, употребявани от 20 регулаторни органа - членове на Мрежата.

Предстоящата цялостна либерализация на пазара на едро с следваща либерализация на пазара на дребно променят функционалностите на регулатора, акцентират от КЕВР. Предстои да отпадне един от главните акценти в активността на КЕВР - определянето на цената на електрическата енергия за всеки годишен ценови интервал. За сметка на това Комисията придобива значима роля във връзка с интегритета и прозрачността на пазара на едро. Приетите решения на Европейския парламент за спомагателни промени в Регламент РЕМИТ ускоряват ролята на регулаторите, включително КЕВР, за гарантиране на вярното действие на свободния пазар на едро и образуването на обективни борсови цени на електрическа сила и природен газ, в изискванията на почтена конкуренция.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 21 март Народното събрание одобри Доклада за активността на  КЕВР за 2022 година

Съгласно Закона за енергетиката  Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да внесе формалния си доклад в Народното събрание до 31 март.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР