Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече официално има

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече официално има
Коментари Харесай

Избраха Станислав Тодоров за председател на КЕВР

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) към този момент публично има нов ръководител в лицето на Станислав Тодоров

Кандидатурата му беше гласувала в четвъртък късно вечерта след спор в Народното събрание дали той дава отговор на условията за този пост, а в 20.30 часа той се закле пред народните представители, написа

Тодоров беше определен с гласовете на Политическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, а ГЕРБ и Движение за права и свободи не участваха в гласуването. Възраждане пък бяха срещу.

Той е предложение на "Продължаваме смяната ", беше назначен от премиера Кирил Петков за четвърти зам.-министър на енергетиката на 19 януари, само че изкара на поста единствено няколко дни пред да бъде препоръчан за началник на комисията. Завършил е право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, както и Международно комерсиално прави в Централноевропейския университет в Будапеща. Има и 9 години мениджърски опит в енергетиката по време на работата си в “AES Марица Изток 1”.

Гласувана беше и кандидатурата на Благой Голубарев за член на регулатора в бранш “Енергетика”, препоръчан от от “Има подобен народ”.

Дебатът за избирането им продължи над два часа, откакто от опозицията показаха подозренията си Тодоров дали дава отговор на условията в Закона за енергетиката и по кое време са били подадени документите му - в действието на новия или остарелия закон. Преди месец законът беше променен от ръководещите точно в частта за условията за претенденти на регулатора, както и за понижаване на състава му от 9 на 5.

Кое е сдружението, което е било лицензирано и в което има опит съответният претендент, попита Росица Кирова от ГЕРБ.

Според някогашния енергиен министър Теменужка Петкова,Тодоров не отговарял на условията в закона.

"Ако вие изберете ръководител в нарушаване на закона, всяко едно решение, което КЕВР ще вземе, неговата легитимност ще бъде под въпрос. Всички ваши упоритости да владеете бранша и да сложите ваши хора доста скоро ще ве извърнат против вас, а цената ще я заплати българското общество, повярвайте ми тя е висока ", сподели Петкова.

Атанас Атанасов от Демократична България запита Петкова къде е прословутата газова карта, под която стоял нейният автограф.

Много се веселя, че картата се откри. И на вашия отговор къде е картата, давам отговор: Ами при вас, нали сте в намерили, отговори Петкова.

Станислав Атанасов също изрази подозрения дали Тодоров дава отговор на условията.

"В превзетата страна на Прокопиев вършиме следващите си дейности с една единствена цел - да предоставите КЕВР на медийно-енергийния олигарх Прокопиев ", сподели Атанасов.

Според него претендентът за ръководител бил освободен от последния си пост по самодейност на работодателя, което не отговаряло на условието и за добра професионална известност.

Атанасов уточни и че Тодоров не бил зачитал закона за публичните поръчки в размер на близо 105 млн.лв. до момента в който работел в “AES Марица Изток 1”.

Васил Стефанов от Политическа партия пък напомни на опозицията по кое време и по какъв начин са показани документите на претендентите и това, че всички единомислещо са дали своят вот положително за изискванията за допустимост на претендентите. "Мисля че със сегашните изявления се търси медийна сензация за нещо, което към този момент е гласувано в това число с гласовете на опозицията. ", сподели Стефанов.

"Винаги съм уважавал Иван Иванов като специалист и началник, само че постоянно има какво да се промени. КЕВР не би трябвало да е пазач на участниците на пазара, а мотор на трансформацията. При избора на Иванов за ръководител на КЕВР - прочетох обява "След кавги и диспути избраха новия ръководител на КЕВР ", тъй че осъзнавам, че това е част от политическия живот и няма да разясня конкректни изявления ". Това разяснява Тодоров от трибуната, след двучасовите апели на опозицията да се показа.

Той напомни какъв опит е имал - работил е в държавна администрация 3 години като правист по публичните поръчки, по-късно във водещи вложители, където се е занимавал с частни поръчки и управлявал контракти на стойност над 300 млн. евро, огромна част от тях подписани от него.

"Винаги съм отговарял непосредствено на изпълнителните шефове и съм се употребил с доверието им, че ръководя добре парите и потребностите на бизнеса ", съобщи той и продължи с опита си в електроенергийната сфера - “AES Марица Изток 1 " е едно от огромните енергийни предприятия в България, където е управлявал всички контракти, що се отнася до доставки и закупуване на артикули и услуги, знае по какъв начин се образува цената и какво да търси и да преценя като част от КЕВР. "В този смисъл мисля, че опитът ми е доста съответстващ и КЕВР единствено ще завоюва, в случай че решите да ме извършите ръководител ", заключи Тодоров.

След това той изрече възгледите си за енергетиката у нас.

"Популярната теза, че министърът може да въздейства на цената, е вярна ненапълно, тъй като 80% от тока се създава от контролирани от страната източници, само че КЕВР е този, който би трябвало да оказва помощ на потребителите да схванат за какво са такива цените. България е отворена система, сега изнасяме към 1300 мгвт сила и има положителни облаги и няма неприятно, само че неприятното е когато има свръхконцентрация на предложение. Трудно е да приказваме за отворен пазар, когато страната официално управлява 80% от предлагането, би трябвало да има правила, да има положително произвеждане евтино. Сега не е по този начин и виждам ролята на регулатора в това отношение ", счита Тодоров.

Той акцентира и на огромната смяна в енергийната конструкция, която следва за целия свят и за нас, без значение дали сме го желали, като визираше отхвърли от въглища.

"Ако мислим единствено за това какво имаме сега и по какъв начин да защитим сегашните стопански и политически ползи, ще катастрофираме. Соларни паркове би трябвало да се строят от хора, несвързани с властта, а всеки да може да постави панели на покрива си. Това зависи от регулатора, да има условия да се понижи цената на всеки консуматор, с цел да се направи този преход ", сподели още новият ш
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР