Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена от

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена от
Коментари Харесай

Окончателно природният газ поскъпва с 23% и стига до 179,33 лв./MWh

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена от 179,33 лева./MWh на природния газ за месец януари, която не включва данък, транспорт и Данък добавена стойност. А смяна в цените на парното и електрическата сила от 1 януари 2023 година няма да има.

КЕВР утвърди цената откакто проучва импортираните през днешния ден от " Булгаргаз " ЕАДактуални данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " /IGB/ на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват към 27% от потреблението на страната.

За януари " Булгаргаз " е сключил три контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района след образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година

Също по този начин сдружението е сключило и контракт за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа.

Общественият снабдител е присъединил и количества природен газ от ПГХ " Чирен " в ценовия микс за януари.

Припомняме, че като КЕВР я понижи до 179,33 лева./MWh, защото откри, че са включени безпричинно разноски за потенциал в размер на 1 252 349,25 лева за доставка на количества природен газ до Виртуална комерсиална точка България.

Заедно с цената на природния газ КЕВР утвърди и планирани условно-постоянни разноски на " Булгаргаз " за 2023 година за активността социална доставка. Утвърдена е и среднопретеглена норма на възвращаемост на капитала за регулаторен интервал 2023 година

9.656 млн. лв. разноски за 2023 година на сдружението не са приети, защото не са потвърдени и не са директно свързани с лицензионната активност. Това се трансформира в спомагателен фактор за реализиране на по-ниски цени.

Утвърдената цена от 179,33 лева./MWh е доста по-ниска от препоръчаната планирана цена в  Основните аргументи са понижението на борсовите показатели на интернационалните пазари в края на декември, както и доста по-ниския от планувания рандеман от газовото вместилище в Чирен заради мекото време.

Цена от 179,33 лева./MWh, или 91.69 EUR/MWh, обезпечава ценово преимущество, защото е доста по-благоприятна спрямо показателите на европейските газови пазари за доставки през януари, които са на равнища от 118 EUR/MWh.

Припомняме, че КЕВР утвърди за декември цена на природния газ в размер на 146,09 лева./MWh. Тоест синьото гориво нараства с 23% от януари.
 Природният газ нараства с близо 19% до 146,09 лева./MWh
Природният газ нараства с близо 19% до 146,09 лева./MWh

КЕВР утвърди цената на газа за декември
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР