Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва с 6,5 на сто този месец спрямо ноември, реши КЕВР

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за декември от 87,50 лева./MWh (мегаватчас), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестиха от регулатора.

На тази цена " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Утвърдената цена от 87,50 лева./MWh е с 6,5 % по-висока от цената на природния газ през ноември, само че продължава да е по-ниска от цената на европейските газови пазари за декември, акцентират от регулатора.

Предишното предложение на " Булгаргаз " към КЕВР беше за покачване на цената на синьото гориво с близо 7,5 на 100 през декември.

Комисията е утвърдила цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от " Булгаргаз " настоящи данни, формиращи цената на природния газ за декември. Те регистрират котировките на интернационалните газови пазари до 30 ноември в това число, прецизират от КЕВР.

Общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от четири разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за декември е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 31,76% от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво, показват от КЕВР.

" Булгаргаз " е подписал за декември два контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от рандеман от ПГХ " Чирен ". Неговата цена се образува от цената на придобиването като е регистрирано и значителното въздействие на осъществявания виртуален добив/нагнетяване през интервала 1 ноември 2023 година - 30 ноември 2023 година, допълват от КЕВР.

От регулатора прибавят, че с обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за декември - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

На откритото съвещание на 29 ноември ръководителят на КЕВР Иван Иванов разяснява, че наклонността за усмиряване на показател TTF на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази удобно на решенията на КЕВР за цената на природния газ през идващите месеци. Основни аргументи за това са високата запълняемост на газохранилищата в цяла Европа и различни направления на редица страни в Европа за доставяне с природен газ. Благоприятни фактори за нашата страна са и идното стартиране в употреба на газовата връзка София - Ниш на 10 декември 2023 година и на терминала за регазификация край Александруполис, Гърция - на 1 март 2024 година Благодарение на 20-процентно присъединяване на " Булгартрансгаз " България ще получава от газовия терминал в допълнение до 1 милиарда куб. метра природен газ годишно, уточни Иванов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР