Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва с 6.5% през декември, реши КЕВР

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за м. декември в размер на 87,50 /MWh , без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Утвърдената за декември цена на синьото гориво е с 6,5 % по-висока от тази през ноември , която беше в размер на 82,12 лева./MWh., само че продължава да е по-ниска от цената на европейските газови пазари.

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни, формиращи цената на природния газ за м. декември. Те регистрират котировките на интернационалните газови пазари до 30 ноември т.г. в това число.

Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от четири разнообразни източника за доставка . В ценовия микс за м. декември е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ /IGB/, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 31,76 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

На откритото съвещание на 29.11 т.г. ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов разяснява, че наклонността за усмиряване на показател TTF на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази удобно на решенията на КЕВР за цената на природния газ през идващите месеци. Основни аргументи за това са високата запълняемост на газохранилищата в цяла Европа и различни направления на редица страни в Европа за доставяне с природен газ. Благоприятни фактори за нашата страна са и идното стартиране в употреба на газовата връзка София – Ниш на 10.12.2023 година и на терминала за регазификация край Александруполис, Гърция – на 1.03.2024 година Благодарение на 20-процентно присъединяване на „ Булгартрансгаз “ България ще получава от газовия терминал в допълнение до 1 милиарда куб. метра природен газ годишно.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР