Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

КЕВР утвърди поскъпване с 6,5% на газа през декември

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за декември в размер на 87,50 /MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Информацията е от Комисията.

Утвърдената цена от 87,50 лева./MWh е с 6,5 % по-висока от цената на природния газ през  ноември, която беше в размер на 82,12 лева./MWh, само че продължава да е по-ниска от цената на европейските газови пазари за м. декември, твърдят от Регулатора. За съпоставяне

цената на природния газ през ноември беше с 36% по-висока по отношение на октомври, когато плащахме 60,41 лева

Това е цената, на която „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, които имат лиценз за произвеждане и транспорт на топлинна сила. От КЕВР твърдят, че решението им е взето след разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни, в които са регистрирани и котировките на интернационалните газови пазари до 30 ноември т.г. в това число.

Общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от четири разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс за декември е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ /IGB/, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 31,76 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво, твърдят от Регулатора.

„ Булгаргаз “ е сключил за декември два контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района,

след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане. В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от рандеман от ПГХ „ Чирен “. Неговата цена се образува от цената на придобиването като е регистрирано и въздействието на така наречен виртуален рандеман (нагнетяване през интервала 01 януари 2023 година – 30 ноември 2023 г.).

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за м. декември - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

Председателят на КЕВР Иван Иванов разяснява, че наклонността за усмиряване на показател TTF на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази удобно на решенията на КЕВР за цената на природния газ през идващите месеци. Основни аргументи за това са високата запълняемост на газохранилищата в цяла Европа и различни направления на редица страни в Европа за доставяне с природен газ.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР