Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

С близо 36% ще е по-скъп природният газ през ноември, реши КЕВР

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за ноември 82,12 лева./MWh (мегаватчас).   Тя е с близо 36 на 100 по-висока от тази за октомври, която беше 60,41 лева./MWh., оповестява КЕВР. По-рано през днешния ден от " Булгаргаз " предложиха синьото гориво да нарастне със същата стъпка, отбелязва Българска телеграфна агенция.   Цената на природния газ за ноември е без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.    В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка " и съставния елемент за компенсиране на  разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в " Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.     Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от " Булгаргаз " ЕАД настоящи данни, формиращи цената на природния газ за ноември. Те регистрират котировките на интернационалните газови пазари до 31 октомври в това число.

  Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от четири разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за  ноември е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " (IGB) от Азербайджан. Тези количества покриват 35,64 на 100 от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.      " Булгаргаз " е сключил за ноември три контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане. С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за ноември - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.    Въпреки неподходящите ценови фактори контролираната цена за ноември е над 10 на 100 по-ниска от цената на европейските газови пазари, декларират от КЕВР. 

  " Независимо, че през зимните месеци доставяният от Азербайджан газ понижава като условен дял в общите количества, той остава удобен фактор за България, защото неговата цена не е обвързана с цените на интернационалните газовите пазари.

Благодарение на това цената на газа за българските консуматори – битови и икономически - остава значително по-ниска спрямо другите европейски страни ", съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов навън съвещание на КЕВР по-рано през октомври.   Според него главните фактори със значително въздействие върху контролираната цена на газа са забележителния растеж на ценообразуващия показател TTF " месец напред " за ноември, увеличените количества за доставка за идния отоплителен сезон и отрицателното въздействие на военните спорове в Украйна и Близкия изток върху пазарните цени на синьото гориво.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР