Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

КЕВР реши: 1,4% по-евтин газ за август

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за август от 59,67 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестиха от регулатора.

Утвърдената цена е с 1,4 % по-ниска от тази през юли. На тази цена " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

КЕВР утвърди цена на природния газ за предишния месец от 60,58 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

На извършеното намерено съвещание в края на предишния месец ръководителят на КЕВР Иван Иванов разяснява, че

първичните планове предвиждаха 3-процентно повишаване, само че след почналия спад на цените на нидерландската борса през последните три седмици тази наклонност се промени в удобна посока.

КЕВР откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от два разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за август е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " (IGB - Ай Джи Би), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 74,66 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

" Булгаргаз " е подписал за август един контракт за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговец от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане. С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за август - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР