Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

КЕВР одобри над 30-процентно поевтиняване на газа

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за м. октомври в размер на 233.36 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, което е поевтиняване с близо 34% по отношение на предходния месец. На тази цена публичният снабдител „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици на синьо гориво и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Това е първото намаляване на цената на газа от минималната промяна надолу през месец юни. Значителното поевтиняване на синьото гориво идва часове след стартирането в употреба на интерконектора с Гърция, по който България ще получава контрактувания си на ниска цена азерски газ. Така за първи път КЕВР включи в ценовия микс цялото количество естествен газ по дълготрайния контракт с Азербайджан. Тези количества покриват към една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването цената на синьото гориво за октомври.  

КЕВР е определила цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден (1 октомври) от „ Булгаргаз “ данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс.

Припомняме, че в началото „ Булгаргаз “ предвижда спад на цената с 30%.

Регулаторът е открил, че декларираните планирани количества природен газ за вътрешния пазар са обезпечени от три разнообразни източника за доставка. Освен от Азербайджан в цената са включени и количества по контракта за доставка на втечнен природен газ (LNG), както и количества тръбен газ, закупени на „ Газов Хъб Балкан “.

Утвърдената от КЕВР цена е под прага от 250 лева./MWh, който българският бизнес уточни за търпим в края на август.



Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР