Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва с 19 на сто от септември

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за септември в размер на 353,21 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестиха от регулатора. На тази цена " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Това значи, че покачването на цената на газа за септември по отношение на август е с 18,57 %.

С обезпечените количества природен газ се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти, по отговорностите според Програмата за освобождение и по Плана за нагнетяване в хранилището " Чирен ".

Утвърдената от Комисията цена на природния газ е по-ниска от препоръчаната от " Булгаргаз ". Причина за високия растеж на цената за септември е продължаващото през август покачване на интернационалните цени на природния газ в следствие от военната експанзия на Русия в Украйна, споделиха от КЕВР.

Силно понижените или спрени доставки от страна на " Газпром " водят до нараснала неустановеност на газовия пазар в Европа и образуване на нереално високи котировки. Допълнителен отрицателен фактор е и нарасналият курс на американския $, който е ценообразуващ детайл.

През август на 100 спряло юли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР