Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ утвърди цена на
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Токът и парното без промяна до края на...

Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ утвърди цена на природния газ за четвъртото тримесечие на тази година в размер на 44,85 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което е понижение с 0,05 лева./MWh или с 0,11%, спрямо настоящата цена за третото тримесечие на 2019 година Когато цената на природния газ се понижава или усилва в границите на по-малко от 5%, не се поправя цената на топлинната и електрическата сила за крайните консуматори, т.е. до края на годината цените на тока и парното остават без смяна.

Това разгласи в Пловдив ръководителят на /КЕВР/ Иван Иванов. Родният регулатор бе хазаин на годишната среща на Съвета на регулаторите на Балканския съвещателен конгрес, който се организира под тепетата. Организацията, сплотяваща национални регулаторни органи на страните от Балканския район, е учредена през 2018 година по самодейност на КЕВР. В нея членуват регулаторите на България, Гърция, Сърбия, Северна Македония и Черна гора. Ръководителите на енергийните регулатори от балканските страни подписаха в Пловдив съглашение за ускорена либерализация на районния пазар на природен газ. В рамките на проявата в Балкански съвещателен конгрес бяха признати още енергийните регулатори на Албания и Босна и Херцеговина.

Иван Иванов разяснява, че 30 на 100 от цената на битовия ток през 2020 година ще се дефинира от цената на електричеството на свободния пазар, само че това е решение, което ще вземем от 1 юли идната година. Преди това КЕВР ще направи предложение на депутатите от Комисията по енергетика в Народното събрание да бъдат признати промени в Закона за енергетиката, където да бъде разказана схемата на либерализация на цената на битовия ток. Искаме не посредством наш подзаконов акт, а посредством закон да се дефинира крайната дата на цялостната либерализация и метода, по който това ще бъде осъществено.

Проектосхемата планува три стъпки - 30 на 100 от миксираната цена в свободния пазар през 2020 година, по-късно 60% през 2021 и цялостна либерализация през 2022 година.

След смяна на Закона за енергетиката следва спомагателна нормативна активност. Трябва " Булгартрансгаз " да показа платформата за търговия с природен газ. Тази платформа е взаимствана от един от огромните газови хъбове в Европа - " Баумгартен " в Австрия. Имаме убеденост, че това ще е платформа, която дава отговор на всички условия за транспарантна и недискриминационна търговия с природен газ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР