Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди средно увеличение

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди средно увеличение
Коментари Харесай

Решено: Токът поскъпва средно с 4,37% от утре

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди приблизително нарастване на цената на електрическата енергия за битовите консуматори с 4,37 %.

За клиентите на „ Електрохолд “ е планувано нарастване с 4,24 на 100, на ЕВН - с 3,78 %, а на „ Енерго Про “ - с 5,43 %, оповестиха от КЕВР. От там прецизират, че в тези цени са включени и цените за мрежовите услуги. 

КЕВР одобри решение за цените в бранш „ Електроенергетика “, които влизат в действие от 1 юли 2023 година за идващия едногодишен ценови интервал.  

Първоначалните планове на регулатора предвиждаха нарастване в размер на 3,63 %,

само че това беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха  променени квотите за контролирания пазар на държавните производители на електрическа енергия.

В енергийния микс за битовите консуматори бяха включени 2 200 000 MWh електрическа енергия, създадена от Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ - 2,

за сдружението да не изпадне във финансови усложнения.

Бившият длъжностен министър Росен Христов сподели неотдавна за Българска телеграфна агенция, че заповедта за включване на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ в микса на контролирания пазар е на база решение на Народното събрание от 2020 година и на член 4 от Закона за енергетиката, с които министърът на енергетиката е длъжен да обезпечи активността на държавното сдружение.

От КЕВР изясняват, че са приложили регулаторни механизми, които са разрешили нарастването на цените на електрическата енергия за битовите консуматори да бъде в размер близо четири пъти по-нисък от равнището на инфлацията.

Статистиката на Европейски Съюз демонстрира, че цените у нас са измежду най-ниските в съпоставяне със страните в цяла Европа.

С определянето на цени с небосвод от една година напред Комисията основава условия за предвидимост и сигурност на разноските на българските семейства. Този метод потвърди своята аргументираност в миналите интервали на висока динамичност на цените на енергийните пазари, когато разноските на битовия бранш в останалата част на континента се покачиха фрапантно, се показва още в известието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР