Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди повишението на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди повишението на
Коментари Харесай

Официално: КЕВР вдигна цената на газа

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди покачването на цената на природния газ до 49,94 лева за мегаватчас, считано от през днешния ден. Това е цената без достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Скокът е вследствие на продължаващото повишаване на цените на интернационалните газови пазари, показват от КЕВР.

„ На извършеното намерено съвещание на 24.06.2021 година изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД Николай Павлов разясни, че след внасянето на заявката на 10.06.2021 година котировките на петрола и на петролните артикули и цените на европейските газови пазари не престават да се покачват вследствие на повишеното търсене на тези горива. От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца интернационалните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия интервал осреднената цена на природния газ е повишена със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh. Николай Павлов акцентира, че без значение от това цената, която „ Булгаргаз “ ЕАД ще предложи за м. юли, ще бъде с над 10% по-ниска от настоящите цени на европейските газови тържища “, пишат още от енергийния регулатор.

В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ и съставния елемент за компенсиране на разноски, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР