Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди на днешното

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди на днешното
Коментари Харесай

КЕВР утвърди пълният си график за проверки на енергийните и ВиК дружества през 2019 г.


Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди на днешното си съвещание графика на плановите инспекции на сдружения в секторите „ Електроенергетика “ и „ Топлоенергетика “ през 2019 година На предходно съвещание Комисията одобри проектите за инспекциите и в другите браншове, във връзка с които регулаторът реализира контролните си пълномощия – " Природен газ " и " В и К услуги ". Планираните инспекции са одобрени на съображение на Закона за енергетиката и на Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги, оповестиха от пресцентъра на енергийния регулатор. По-рано в някои медии регулаторът бе подложен на критика за това, че не е правил инспекция на огромни държавни сдружения от 2016 година

Приетите графици на планови инспекции в другите браншове са направени в сходство с условията на " Методиката за реализиране на контролните пълномощия на ДКЕВР по ЗЕ и ЗРВКУ " (Методиката) и при съблюдаване на заложените в нея критерии за асортимент на проверяваните контролирани сдружения - размер на годишния им оборот и стойност на дълготрайните активи, финансови резултати от миналата година, брой на постъпилите против тях сигнали и тъжби от консуматори, несъблюдение на индикаторите за качество на предоставяните услуги на потребителите.

Съгласно условията на Методиката обект на инспекции са и сдружения, в които не са осъществявани планови инспекции през последните две години. Проверките ще бъдат осъществявани на необятен географски принцип и включват както по-големи, по този начин и по-малки сдружения на територията на цялата страна, се прецизира в известието.

През 2019 година в бранш „ Електроенергетика “ специалисти на Комисията ще извършат тематични планови инспекции на пет сдружения - „ ЕСО “ ЕАД, „ НЕК “ ЕАД, „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД, „ Електроразпределение Север “ АД, „ Електроразпределение Юг “ ЕАД. Проверките ще бъдат с тематична устременост и ще бъдат фокусирани върху въпроси, които консуматори слагат в своите тъжби и сигнали до КЕВР. Целта е да бъде осъществен регулаторен надзор и да бъдат направени оценки и разбори на ограниченията, които сдруженията - лицензианти подхващат за премахване на зародилите проблеми. Експертите от контролните звена на КЕВР ще ревизират осъществяването на капиталовите стратегии на сдруженията и действително осъществените вложения по отношение на вложенията, включени в регулаторната база на активите за регулаторния интервал. Предвид повишението на броя на подадените през 2018 година сигнали от консуматори по отношение на ниско напрежение и чести изключвания и след установена основателност на огромна част от тях, инспекциите в електроразпределителните сдружения ще бъдат ориентирани към изясняване на аргументите за постъпилите тъжби за влошено качество на доставяната електрическа сила. Специално внимание ще бъде отделено на предприеманите от сдруженията ограничения за премахване на проблемите и дали това води до съответни на практика резултати.

Три енергийни сдружения в бранш " Топлоенергетика " ще бъдат обект на инспекции от Комисията през 2019 година - „ Топлофикация Велико Търново “ ЕАД, „ Топлофикация Разград “ ЕАД и „ Топлофикация Русе “ ЕАД. В обсега на инспекциите са включени сдружения, които не са проверявани повече от две години като задачата на инспекциите е осъществяването на надзор на място за осъществяването на техните лицензионни отговорности. Сред критериите за подбора на сдруженията са и данните за финансовите им резултати за предходните две години, както и броя на получените сигнали и тъжби против тях.

През 2019 година в бранш " Природен газ " предстоят сложни планови инспекции на седем сдружения, лицензирани за осъществяване на действия по „ систематизиране на естествен газ” и „ доставяне с природен газ от краен снабдител”. В сходство с член 46 от Методиката, при включването на контролирани сдружения в графика за планови инспекции са регистрирани редица знаци за оценка на риска - брой на присъединените консуматори, финансови резултати от миналата година, размера на годишния оборот и цената на дълготрайните им активи. Две от проверяваните газоразпределителни сдружения имат лицензии за активност на териториите на няколко общини, а останалите пет сдружения имат лицензии единствено за една община.

При правенето на графика на плановите инспекции в бранш " В и К услуги " Комисията продължава възприетият през 2017 година метод, с който се слага акцент върху осъществяването на индикаторите за качество на ВиК услуги и вложенията в одобрените бизнес проекти на ВиК сдруженията. Съгласно член 32, алинея 1 от Наредбата за контролиране на качеството на водоснабдителните и канализационните услуги, годишно до 15 април, ВиК операторите са задължени да дават в КЕВР отчетни отчети за осъществяването на техните бизнес проекти за миналата година. След разбор на цялата постъпила информация, КЕВР ще изготви график за инспекции на определени ВиК оператори, за да откри доколко показаните данни подхождат на действителните. Графикът включва 20 ВиК оператори с обособени територии по Закона за водите, които имат утвърдени бизнес проекти за регулаторния интервал 2017-2021 година

Освен одобрените планови инспекции, през 2019 година КЕВР ще прави и изключителни инспекции на сдружения в енергийния и водния бранш. Това ще става в случаите на получавани сигнали за нередности и при изявления в медиите за нарушавания на лицензионната активност. Комисията ще назначава инспекции и при пораждане на изключителни условия от значим публичен интерес, допълват още от регулаторната комисия.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР