Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди днес цена

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди днес цена
Коментари Харесай

КЕВР утвърди с 8 процента по-ниска цена на природния газ за юли спрямо юни

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди през днешния ден цена на природния газ за юли от 60,58 лв. за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестиха от регулатора. На тази цена " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Българска телеграфна агенция напомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за юни от 65,82 лв. за мегаватчас, което значи, че одобрената цена за този месец от 60,58 лева./MWh е с 8 % по-ниска.

Общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от два разнообразни източника за доставка, показват от регулатора. В ценовия микс за юли е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора България-Гърция, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 72,2 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжна процедура " Булгаргаз " е сключил за юли един контракт за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговец от района, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане. С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за юли - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

По време на откритото съвещание по тематиката, което се организира на 28 юни, ръководителят на КЕВР Иван Иванов сподели, че това демонстрира полезността на контракта, който България има с Азербайджан. " Това служи безусловно като котва за цената, защото тя не зависи от ТТФ (TTF - газовия хъб в Нидерландия - бел. ред.) ", съобщи Иван Иванов.

Миксът, който се получава от азерския снабдител на природен газ и от другия, разрешава да се усъвършенства нарастването в цената и по тази причина покачването по отношение на заявката от 12 юни не е 19 на 100, а единствено 4 %, изясни в четвъртък изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР