Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще предложи в

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще предложи в
Коментари Харесай

КЕВР иска правомощия да глобява за нарушения на енергийния пазар

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще предложи в Закона за енергетиката да бъдат направени нормативни промени, които да плануват процедура за пълномощия и наказания, които да бъдат налагани от регулатора при определяне на нарушавания на пазара на електрическа енергия. Сега енергийният регулатор не разполага с такива, съобщи 3e-news..

Това разяснява пред публицисти след днешните открити съвещания ръководителят на КЕВР Иван Иванов в отговор на въпрос дали Комисията е подготвена и има ли позиция по инспекцията, обвързвана с осъществената договорка за покупка на електрическа енергия за 100 млн. лева от АЕЦ " Козлодуй " на екрана Continuos trading на енергийната борса.

"При измененията, които ще се създадат в Закона за енергетиката по всяка възможност ще предложим да се разпише процедура, също по този начин и пълномощията и глобите които могат да се постановат при нарушаване на разпоредбите за работа, в случай че се открият такива ", сподели ръководителят на КЕВР.

Той посочи, че незабавно откакто КЕВР е била сезирана за проблема, е назначил със заповед инспекция. "Беше изпратено писмо до БНЕБ, което да обясни ситуацията и това, което се е случило. В планувания период до края на работния ден борсата отговори и сега подадената информация се обработва. Искам да отбележа, че огромна част от тази информация е класифицирана и достъпът до нея е единствено с ключова дума и по нея работят специалистите на комисията ", сподели Иван Иванов.

Той не пожела да се ангажира с позиция дали този екран на борсата би трябвало да продължи да работи по сегашния модел, като се стимулира, че би трябвало първо да се запознае с разбора на специалистите по проблема. Резултатите от инспекцията ще бъдат оповестени единствено в частта им, която касае данни, които не са конфиденциални, стана ясно от обясненията на ръководителя на КЕВР.

Припомняме, че за договорката за покупка на ток за 100 млн. лева от АЕЦ "Козлодуй " заяви в. "Капитал ".

"Едно от огромните постижения на пазара във връзка с българската енергетика е действието на БНЕБ, която последователно развива своя капацитет. Предстои към края на годината да бъде развъртян и сегмента "Търговия в границите на деня ". Другите два сегмента - за "Търгови ден напред " и "Двустранни контракти " действат и това, че има подозрение за нарушаване при част от участниците занапред ще се обясни ", сподели още ръководителят на КЕВР.

Иван Иванов отхвърли да разяснява казуса, който касае новия тарифен модел за транспорт на природен газ, по който БФИЕК, изрази неодобрение, като се стимулира с идна среща сред всички заинтригуваните страни, която ще се организира в 17 часа през днешния ден, 30 август.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР