Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще обяви новите

...
Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще обяви новите
Коментари Харесай

КЕВР обявява новите цени на тока и парното на 1 юли


Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ ще разгласи новите цени на ток, парно и топла вода на 1-ви юли. От тази дата стартира новият регулаторен интервал и утвърдените от регулатора цени влизат в действие. Това заяви БНР след извършеното през днешния ден публично обсъжданев КЕВР.

Регулаторната енергийна комисия предлага нарастване с 3,5% за електрическата енергия и 4,5% приблизително за страната при топлоенергията, цени. Гражданските и неправителствените организации оповестиха, че не одобряват повишаването.

От енергийните сдружения също показаха противоречие по време на разискването във вторник с аргумента, че покачването на цените е недостатъ чно.

Според омбудсмана Мая Манолова няма съображение за по-високите цени: " Предложението, което прави КЕВР, е голословно, непочтено, незаслужено по отношение на българските жители. За страдание решенията се вземат от регулатора и в съответния случай в действителност наподобяват авансово взети, т.е. ние участваме в един театър ".

Големите фирми-консуматори на ток също показаха обществено неодобрение от плануваното от 1 юли повишаване на тока за бита с 3.5 %, одобряват го за прекомерно малко. От федерацията на индустриалните енергийни потребители настояват, че предприятията ще понесат нов удар, тъй като тока, който могат да купуват единствено от енергйната борса, ще остане безценен.

Увеличението на цените, които КЕВР предлага за парното и топлата вода, е най-голямо за клиентите в Разград и Габрово, надлежно 17 и 12 на 100. Най-малко е предлаганото нарастване във Варна и Перник – към 2%. В Сливен топлоенергията се чака да поевтинее под %. В София новата цена ще е с 4,3 на 100 по-висока, е планувано в плановото решение, а за останалите топлофикации нарастването варира сред 6 и 7,5%. На разискването с топлофикационните сдружения във вторник, възраженията бяха безапелационни.

„ За следващ път с цените се прави една псевдосоциална стратегия. При тези цени не знам кой печели, тъй като, съгласно мен, няма печелещи, всички са губещи “, съобщи Петър Илиев, изпълнителен шеф на НЕК.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР