Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се самосезира по

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се самосезира по
Коментари Харесай

КЕВР започна проверка на сделките на газовите пазари

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) се самосезира по медийни изявления за последните покупко-продажби на газовите пазари, излиза наяве от на енергийния регулатор.

В него се споделя, че работна група от дирекцията, основана по регламента REMIT, ще ревизира подписаните покупко-продажби в интервала 1-7 февруари на "Газов хъб Балкан ". REMIT е правилник, който следи за прозрачността на енергийните пазари.

След задълбочено изследване на всички изнесени обстоятелства и условия работната група следва да изготви отчет за резултатите от инспекцията, показва КЕВР. Едва тогава ще се взема решение и дали да се желае инспекция за нарушавания, се споделя в известието.

През уикенда някогашните министри още от времето на тройната коалиция Румен Овчаров и Румен Петков изнесоха изказвания за продажбата на 60 хиляди мегаватчаса природен газ от "Булгаргаз " на избрани компании. А водачът на ГЕРБ Бойко Борисов упрекна държавното управление в корупционна скица.

От компанията обясниха, че са продадени 37 хиляди мегаватчаса газ, който е останал непотребен.

По мотива в неделя енергийният министър Александър Николов даде изключителна конференция и изясни, че продадените 37 хиляди мегаватчаса газ се равняват на в страната. Тези количества са останали неизползвани, тъй като температурите през почивните дни се оказаха по-високи от предстоящото.

Николов отбрани дейностите на новото управление на Булгаргаз, като сподели, че покупко-продажбите са подписани по законов ред.

Не може да се каже, че това са количества от "Чирен ", тъй като "Булгаргаз " прави микс от газа, който купува, изясни още Николов. Газът е продаден на пазарна цена през "Газов хъб Балкан " и с продажбата компанията е покрила финансови дефицити, разяснява министърът.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР