Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) санкционира с над

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) санкционира с над
Коментари Харесай

За манипулация на пазара на ток: КЕВР наложи глоби за над 2 млн. лева на две дружества

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) глоби с над 2,1 млн. лв. две компании поради операции на пазара на едро на електрическа енергия, оповестиха от ведомството.

Според регулатора фирмите " Мост Енерджи " и " Кумер " са нарушили главен европейски правилник за търговия на ток през януари и юни 2020 година.

Това е трето решение на КЕВР за санкциониране на енергийни компании, които са злоупотребили при продажбата на електрическа енергия на пазара. В края на предходната година регулаторът санкции и държавната Национална електрическа компания и още пет сдружения за над 1 млн. лв..

Според уточнения на Агенцията за съдействие на енергийните регулатори (АСЕР) операциите на пазара на ток на едро са в няколко насоки и водят до далавера при цените:
основаване на заблуда, че пазарът е ликвиден и активен;създаване на заблуда, че пазарът се придвижва или към страната на продажбите или към страната на покупките;изпращане на лъжливи сигнали към останалите участници;засягане на междинната цена или цената на показателя, докладвана на пазара;презапасяване с потенциал за пренос;
Наложената в този момент глоба не е дефинитивна и може да се апелира от сдруженията в 14 дневен период.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР