Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на Еврохолд

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на Еврохолд
Коментари Харесай

КЕВР разреши на Еврохолд да придобие

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) позволи на Еврохолд България АД да придобие сдруженията на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. 

С това Еврохолд получи всички нужни регулаторни разрешителни за осъществяване на придобиването. Сделката към този момент беше утвърдена от Комисията за защита на конкуренцията на 29 октомври предходната година. 

Еврохолд ще придобие надзор над бизнеса на ЧЕЗ Груп в България посредством своята дъщерна и особено основана за задачата Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), оповестяват от сдружението. Сделката включва 67% от капитала на електроразпределителното сдружение ЧЕЗ Разпределение България АД и компанията за публично доставяне с електрическа енергия ЧЕЗ Електро България АД, както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електрическа енергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги - ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, сдружението за произвеждане на електричество от биомаса - Бара Груп, и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и ръководи активността на всички сдружения на чешката група в страната. 

Следващите стъпки за окончателното завършване на договорката са подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите. Финансирането ще бъде обезпечено посредством лични средства и заемен капитал от водещи световни капиталови банки. 

“Разрешителните от антимонополния орган и енергийния регулатор ни разрешават да пристъпим към финансирането и завършването на договорката. Имаме поддръжката на световни капиталови банки с богат опит в сходни покупко-продажби, които ще обезпечат нужния заемен капитал. След довеждане докрай на придобиването ще работим за основаването на мощна районна ютилити компания, ” разяснява  Васил Стефанов, началник “Придобивания и сливания ” в Еврохолд България.

Съгласно Закона за енергетиката, КЕВР позволява покупко-продажби по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20 на 100 от капитала на търговски сдружения, които реализират лицензионна активност по транспорт и систематизиране на електрическа, топлинна сила или природен газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, отбраната на националната сигурност и публичния ред. Комисията се произнася след влизането в действие на всички други нужни позволения и утвърждения, свързани със покупко-продажбите.   

В хода на формираното административно произвеждане по подаденото от „ ЧЕЗ “ а.с. заявление, Комисията се произнесе въз основа на постъпили мнения от Министерство на вътрешните работи, Държавна организация „ Разузнаване “, Държавна организация за национална сигурност, Министерството на енергетиката и Комисията по финансов контрол, прецизират от КЕВР и допълват, че решението предстои на обжалване пред Административния съд в София в 14-дневен период. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР