Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие три решения,

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие три решения,
Коментари Харесай

КЕВР даде зелена светлина“ на интерконектора

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри три решения, с които дефинитивно се вкарва в употреба газовият интерконектор " Комотини-Стара Загора ", който следва да бъде открит публично на 1 октомври, събота.

" Прието бе решение за одобрение на Мрежови кодекс за газопровода IGB и неговите приложения, включително Тарифен кодекс и съглашение за транспорт на газ. По този метод пакетът документи към този момент е изцяло приспособен с настоящите търговски и пазарни практики. С второто решение КЕВР трансформира датата на влизане в комерсиална употреба на връзката от 1 юли на 1 октомври 2022 година. И трето - това е разрешението, което КЕВР дава за започването на реализирането на лицензионнна активност на сдружението ISGB, като с това решение утвърждаваме и бизнес проекта на сдружението за 2021-2026 година.

С тези решения Комисията дава зелена светлина интерконекторът да влезе в употреба от на следващия ден ", сподели на брифинг ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Той насочи и благодарности към гръцкия енергиен регулатор поради ползотворната и сполучлива работа от 2018 годна насам, разрешила планът да се трансформира в действителност.

В задатък бе обявена и цената на природния газ за октомври, която ще е доста по-ниска от тази за сегашния месец. Окончателното официално решение ще бъде взето от КЕВР на 1 октомври в 15 часа, 4 часа след формалното разкриване на междусистемната газова връзка.

" Цената за месец октомври ще бъде под 240 лв. на мегаватчас (за септември тя е 353,21 лв. - бел.ред.). 

Това се дължи на първо място на въвеждането в деяние на интерконектора, който разрешава доставката на 1 милиард кубически метра или 1/3 от потреблението на България, на едни доста положителни и атрактивни цени, контрактувани според съглашението сред двете страни ", съобщи шефът на КЕВР.

С оглед на вероятностите за увеличение на количествата доставен особено за България азерски газ може да се чака и спомагателна промяна в цената в бъдеще, добави той. Каква обаче е цената, по която ще получаваме синьото гориво, както и в какъв период, Иванов не посочи, защото това са конфиденциални точки в подписаното сред София и Баку съглашение.

" С интерконектора се поставя завършек на опцията България да бъде обект на монополни доставки на природен газ, това е началото на диверсификацията на страната ни.

Преди дни, когато бе открит Балтийският газопровод, свързващ Норвегия, Дания и Полша, полският президент Анджей Дуда съобщи, че с него се сбъдва една полска фантазия. Аз бих споделил, че с интерконкентора " Комотини-Стара Загора се сбъдва една българска фантазия ", добави Иван Иванов.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР