Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с
Коментари Харесай

Шуменци в шок: Водата им за кубик скочи с почти 2 лева

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решение, с което утвърди бизнес проекта и утвърди цените на ВиК услугите на „ Водоснабдяване и Канализация - Шумен “ (ВиК) ООД за новия регулаторен интервал 2022-2026 година Утвърдените цени влизат в действие от 1 юли тази година, оповестяват от комисията на уеб страницата си. 

С признатото решение комплексната цена на услугите на ВиК оператора (снабдяване с вода, отклоняване и пречистване) се трансформира от 3,426 лева./м3 с Данък добавена стойност - на 5,135 лева./м3 с Данък добавена стойност за 2023 година След промяна на препоръчаната от сдружението цена от 5,252 лева./м3 Комисията я понижи с 0,117 лева, като регистрира действително осъществените вложения и осъществяването на единните индикатори за успеваемост за интервала 2020-2021 година Утвърдената цена е по-ниска от равнището на обществена търпимост за региона - 5,411 лева./м³, се отбелязва в известието на КЕВР. 

Оттам стимулират решението за покачването на цената с „ нуждата сдружението да извърши плануваните вложения през идващите четири години, с което да реализира по-високо качество на ВиК услугите. Основен фактор за ценовия растеж са внезапно повишените през 2021-2022 година разноски за материали и външни услуги и увеличените цени за доставка на електрическа енергия от свободен пазар “. 

С приходите от предоставяните услуги „ Водоснабдяване и Канализация – Шумен “ ООД ще извършва капиталова стратегия за 15,196 млн. лева, от които 12,855  млн. лева са ориентирани директно в обществени ВиК системи и уреди.

ВиК операторът е бенефициент по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “, по която се планува да бъдат реконструирани ВиК мрежи и уреди в градовете Шумен и Нови пазар, което ще усъвършенства качеството на услугите и ще понижи загубите на вода. Дружеството възнамерява до 2026 година да реализира 99 % сходство на качеството на питейните води за огромните зони на водоснабдяване и 98 на 100 - за дребните зони.

До одобряването на бизнес проекта на ВиК-Шумен от страна на КЕВР се стигна след неколкократното му отменяне от Асоциацията по ВиК (АВиК) на област Шумен. Както Българска телеграфна агенция осведоми и на последното си съвещание на 5 юни Общото заседание на АВиК-Шумен отново не взе решене за бизнес-плана на локалното водоснабдително сдружение. От своя страна, в писмо до КЕВР,  „ Водоснабдяване и канализация - Шумен “ са подчертали, че е налице корист с подготвеност от страна на АВиК-Шумен и са помолили процедурата по одобрение на бизнес проекта за интервала 2022-2026 година да бъде финализирана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР