Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с
Коментари Харесай

КЕВР глоби фирма със 165 000 лв. за манипулация на енергийния пазар на едро

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решение, с което наложи имуществена глоба в размер на 165 238 лева на  „ Енерджи Съплай “ ЕООД за осъществена операция на пазара, оповестиха от комисията.

Установено е, че това е ставало посредством разслояване на нареждания  и издаване на лъжливи поръчки, което е нарушаване по член 5 от Регламент (ЕС) № 1227/2011 година на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 година по отношение на интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила (REMIT). Нарушението е осъществено за интервала 01.01.2021 година – 31.03.2022 година на пазарен сегмент „ В рамките на деня “ на БНЕБ ЕАД.

Съгласно REMIT операция посредством разслояване и лъжливи поръчки е налице при „ издаване на голям брой или огромни нареждания за търговия в едната страна на дневника за нареждания, постоянно надалеч от най-високата оферта „ купува “ и най-ниската оферта „ продава “, за да бъде осъществена търговия в другата страна на дневника за нареждания. След осъществяване на търговията, нарежданията се анулират без желание да бъдат изпълнени — тази процедура нормално е известна като разслояване на поръчки и лъжливи поръчки “, напомнят от КЕВР.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР