Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с
Коментари Харесай

Удар и с парното – сметките скачат с 30% средно за страната

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решение, с което цената на топлинната сила за битовите консуматори за новия регулаторен интервал 1 юли 2022 – 30 юни 2023 година ще бъде увеличена приблизително с 29,73% за цялата страна.

За битовите консуматори на „ Топлофикация София “ ЕАД одобрената цена остава 137,86 лева./MWh, при настояща цена 98,48 лева./MWh, което е изменение с 39,99%. Потребителите на „ ЕВН България Топлофикация “ ЕАД ще заплащат цена от 137,66 лева./MWh, при настояща цена 99,55 лева./MWh, което е изменение с 38,28%.

Цената на „ Веолия Енерджи Варна ” ЕАД се променя с 38,88% и става 136,51 /MWh, при настояща цена 98,29 лева./MWh.

Утвърдената от регулатора смяна е близо 10% приблизително по-ниска от предварителните планове на регулатора, които предвиждаха нарастване с 39,26% и доста по-ниска и от желаното приблизително 123,58% нарастване от енергийните сдружения. В окончателното си решение КЕВР установи и взема поради няколко спомагателни условия: първо, топлофикационните сдружения, които употребяват газ ще получат обезщетения от държавното управление и през месец май, второ, някои от сдруженията са потребили действително по-малко количество газ напролет на 2022 година, а въпреки това за някои топлофикации са установени по-ниски действителни разноски за гориво.

КЕВР заяви, че подхваща изключителни ограничения, с цел да адресира изключителната обстановка с цените на горивата и да подкрепи битовите консуматори за идния отоплителен интервал. Комисията приложи регулаторен механизъм, с който компенсира сметките на тези консуматори посредством Фонда за сигурност на електроенергийната система. По този метод те няма да се постанова да заплащат цени за парно в размера, пожелан от топлофикационните сдружения, показаха оттова.

Основните аргументи за предлаганото нарастване на цените на топлинната сила са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният растеж на въглеродните излъчвания. Тези разноски имат максимален дял като въздействие върху крайните цени. За сдруженията в цялата страна посочените два съставния елемент съставляват приблизително 80 на 100 от техните разноски за произвеждане на топлинна сила, показаха още от КЕВР.

За „ Топлофикация София “ природният газ и излъчванията образуват 87,61% от цената на топлофикационната услуга, за „ Топлофикация Плевен “ – този дял е 85,52%, за „ Топлофикация Враца “ – 83,08%, за „ Топлофикация Перник “ – 81,68%. При останалите сдружения делът на природният газ и въглеродните излъчвания при образуването на крайната цена е от 64,36% до 79,34%.

„В резултат на внезапно повишеното търсене на природен газ в международен мащаб, а през последните месеци и заради военния спор в Украйна, цените на природния газ за потребностите на топлофикациите се усилиха съвсем четирикратно – от 45 лева./МВч до над 160 лева./МВч. През този интервал цените на топлинната сила за потребителите останаха без смяна, което докара до увеличение на разноските на сдруженията и акумулиране на недостиг. През новия интервал този недостиг ще се компенсира, защото в противоположен случай сдруженията могат да банкрутират.

Цените на въглеродните излъчвания през миналия едногодишен интервал от 1 юли 2021 година също набъбнаха със 79,02% – от 51 евро/тон на 1.07.2021 година до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 година Това в допълнение усилва разноските на сдруженията, което следва бъде регистрирано в цените на топлинната сила. Въпреки предоставените от държавното управление обезщетения за природен газ в общ размер над 220 млн. лева за интервала декември 2021 – май 2022г., топлофикациите са натрупали спомагателен недостиг от разноски за газ над 500 млн.лв. Само за „ Топлофикация София “ по последни калкулации насъбраният недостиг е в размер на към 332 млн. лева за миналия период“, прецизираха от регулатора.

Комисията чака спомагателен позитивен резултат върху цените на битовите консуматори вследствие на признатите на 29 юни от Народното събрание ограничения, с които от 20% на 9% се понижава Данък добавена стойност върху цените за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Според плановете вследствие на това междинното нарастване на топлинната сила за бита ще бъде понижено от 29% на 18%. Намаляването на ставката ще се отрази удобно и на разноските на нестопанските консуматори за доставки на природен газ. Приетата законова смяна за освобождение от данък на електрическата сила, втечнения нефтен газ и природния газ също ще има позитивно въздействие върху цените на електрическата и топлинната сила за бита.

Решението на Комисията е взето след авансово извършени намерено съвещание и публично разискване с присъединяване на заинтригуваните страни – омбудсмана, БТПП, цивилен организации и сдружения и други В окончателното решение на КЕВР са регистрирани всички оферти, направени по време на публичното разискване.

„На разискванията специалистите на Комисията опазиха прилагания способ на контролиране, защото в условия на огромна динамичност на цените на суровините той е най-подходящ и дава най-хубава опция тези промени да бъдат отразени. Разяснено беше, че определянето на прогнозните цени на природния газ и на въглеродните излъчвания за едногодишен интервал напред е след осъществени симулации на търговията на фючърси на европейските тържища. Заложено е също, че по българо-гръцката връзка „ Комотини-Стара Загора “ страната ни ще получава в цялостен размер контрактуваното количество азербайджански природен газ от 1 млрд куб.м. годишно“, показаха още от регулатора.

Решението на Комисията за одобряване на цени на топлинната сила за новия регулаторен интервал 1 юли 2022 – 30 юни 2023 година е оповестено на интернет страницата на КЕВР.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР