Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага цената на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага цената на
Коментари Харесай

Булгаргаз може да съди КЕВР заради цената на газа

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) предлага цената на природния газ да се увеличи с 2,6% за второто тримесечие на годината. От " Булгаргаз " обаче упорстват за по-голямо нарастване и по време навън съвещание през днешния ден даже заплашиха регулатора със съд.

На съвещанието КЕВР в профилиран състав „ Енергетика “ разиска отчет на работната група по отношение на импортираното заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цени за ІІ - то тримесечие на 2018 година, по които публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

В началото на март от " Булгаргаз " желаеха покачване на цената на газа през второто тримесечие с 4,85% до 369,99 лв. за 1000 куб. метра. Докладът на работната група обаче не удостоверява това искане. Той предлага цената да бъде в размер на 361,82 лева за 1000 куб м. или 34,04 лева за MWh (без данък и ДДС).

" Предлаганата от енергийния регулатор цена на природния газ е с 2,6% по-висока от досегашната цена за първото тримесечие на 2018 година В заявката си „ Булгаргаз “ ЕАД изиска нарастването на цената да бъде 4,82 %, само че работната група откри, че през 2017 година сдружението е осъществило надвзет доход. В резултат на това регулаторът направи негативна промяна в размер на 5 284 583 лева заради позитивна разлика сред прогнозните и отчетни разноски на „ Булгаргаз “ ЕАД за доставка на природен газ на входа на газопреносната мрежа през 2017 година ", оповестяват от пресцентъра на КЕВР.

„ Планираното нарастване на цената на природния газ е в размер под 5 на 100, което не дава нормативно съображение за повишение на цените на топлинната сила през идващото тримесечие и те остават непроменени. Няма да има смяна и в цената на високоефективната електрическата сила, създавана по смесен прийом от топлофикационните сдружения, употребяващи природен газ “, разяснява ръководителят на комисията Иван Иванов.

Според публичния снабдител обаче препоръчаната по-ниска цена ще докара до загуби за сдружението. От " Булгаргаз " даже заплашиха КЕВР със съд, в случай че техните възражения не бъдат взети под внимание.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР