Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи цена на
Коментари Харесай

КЕВР одобри поскъпването на газа - ето с колко

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) дефинира цена на природния газ за м.януари в размер на 179.33 /MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

КЕВР утвърди цената след осъществен разбор на импортираните от " Булгаргаз " настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс.

Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

От ведомството оповестяват, че в ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " /IGB/ на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан.

Тези количества покриват към 27% от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.
 Шефът на
Шефът на " Булгаргаз " пред Money.bg: В България цените на газта са едни от най-ниските в Европейски Съюз

Николай Павлов, изпълнителен шеф на държавната компания, пред Money.bg

След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година, " Булгаргаз " е сключил за януари три контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района. Дружеството е сключило и контракт за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа. В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от ПГХ " Чирен ".

С обезпечените количества природен газ за януари се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

Междувременно КЕВР утвърди и планирани условно-постоянни разноски на " Булгаргаз " за 2023 година за активността социална доставка, които са част от общите разноски на сдружението. Утвърдена е и среднопретеглена норма на възвръщаемост на капитала за регулаторен интервал 2023-а.

На сдружението не са приети разноски в размер на 9656 милиона лв. за 2023 година, които не са потвърдени и не са директно свързани с лицензионната активност. По тази причина тези разноски не са включени при образуване на цената на природния газ през годината и са спомагателен фактор за реализиране на по-ниски цени.

Утвърдената цена от 179.33 лева./MWh е доста по-ниска от препоръчаната планирана цена в първичното заявление на " Булгаргаз " в размер на 204.14 лева./MWh. Основните аргументи са понижението на борсовите показатели на интернационалните пазари в края на декември, както и доста по-ниския от планувания рандеман от газовото вместилище в Чирен заради мекото време.

За топлофикационните сдружения, за бизнеса и за всички български консуматори одобрената цена от 179.33 лева./MWh, или 91.69 EUR/MWh, обезпечава ценово преимущество, защото е доста по-благоприятна спрямо показателите на европейските газови пазари за доставки през януари, които са на равнища от 118 EUR/MWh, изясняват от регулатора.

Няма да има смяна в цените на парното и електрическата сила от 1 януари.
 КЕВР санкции 6 електроенергийни компании за операция на пазара с общо 1,26 милиона лв.
КЕВР санкции 6 електроенергийни компании за операция на пазара с общо 1,26 милиона лв.

Най-голяма е санкцията на НЕК
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР