Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви утвърдената цена

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви утвърдената цена
Коментари Харесай

КЕВР утвърди по-ниските цени на газа за октомври

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разгласи одобрената цена на природния газ за октомври 2023 г. от 60,41 лева./MWh . Тази цена не включва разноски за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. " Булгаргаз " ЕАД ще обезпечава природен газ на крайните снабдители и на лицензираните за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Цената отразява съставените елементи за природния газ на входа на газопреносните мрежи, за активността " социална доставка " и за отплата на разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на газ в газохранилище " Чирен ".

Общото планувано количество природен газ за вътрешния пазар през октомври е обезпечено от три разнообразни източника . 47,72% от потреблението се покрива от азерски природен газ, доставян посредством интерконектора " България-Гърция ".

Интересно е, че одобрената цена за октомври е с 4,6% по-ниска от, макар покачването на интернационалния газов показател TTF с 8%. Доц. Иван Иванов, ръководител на КЕВР, изясни, че удобната цена се дължи на високите ресурси в газохранилищата в Европа и сполучливите договаряния на " Булгаргаз " с доставчиците.

" Булгаргаз " внася в КЕВР предлагането за 5% по-евтин газ през октомври

През сепрември на съвещание стана ясно какви ще са цените
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР