Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не желае да

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не желае да
Коментари Харесай

Енергийният регулатор не желае да преяжда с власт чрез законопроекта на Патриотите

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) не желае да преяжда с власт, както би станало, в случай че Народното събрание одобри законопроекта на Обединените патриоти, предизвикан от договорката сред ЧЕЗ и Интерком за българския бизнес на чешката енергийна компания. Това се разбра от думите на ръководителя на регулатора Иван Иванов.

В хода на договорката се видя, че държавните регулатори нямат законово съображение да я управляват и да въздействат при избора на купувача. С плана Патриотите оферират КЕВР да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски сдружения, които са лицензирани за транспорт на електрическа енергия, топлинна сила и газ, " с оглед отбрана на националната сигурност и публичния ред ".

Иван Иванов разяснява, че КЕВР няма потенциала да се произнася върху произхода на средствата за договорката и досието за сдружението - покупател, нито да проверява дали в предишното от него са осъществявани злоупотреби или дейности, хвърлящи подозрения. Освен това сходна смяна би означавала КЕВР да ревизира всички претенденти, подали предложения, което доста надвишава опциите й. Той напомни, че в близко бъдеще комисията ще поеме нови отговорности като следи за търговия с вътрешна информация и операции на електроенергийната борса.

Иванов даде за образец практиката от предишното - никой не е питал регулатора, когато немската ЕОН продаде бизнеса си в североизточна България на чешката Енерго-про, нито при първичното раздържавяване на трите електроразпределителни сдружения.

Друг пропуск в законопроекта на Патриотите съгласно шефа на регулатора е неналичието на ясни критерии, по които КЕВР би могла да стопира сходна договорка. " В закона би трябвало да има критерии, по които да отхвърляме или даваме позволение за договорка, а не да ни се даде субективно право да преяждаме с власт, " сподели Иванов.

Той повтори, че договорката сред ЧЕЗ и " Инерком " няма по какъв начин да повлияе на цената на тока, тъй като продаваните сдружения не създават електрическа енергия, а КЕВР деликатно следи какви вложения влагат.

В отговор на въпрос Иванов уточни, че няма информация ЧЕЗ да е предложила на българското държавно управление да изкупи бизнеса й тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (90)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР