Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) иска да вдига

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) иска да вдига
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини КЕВР в неустоимо желание да оскъпява водата

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) желае да подвига цените на водата и с противозаконни процедурни трикове е нагласила нарастването на цените. Това мнение на Върховната административна прокуратура (ВАП) излиза наяве от претекстовете й по идното дело против новите цени в 15 района на страната и курорта Златни пясъци.

На 15 декември 2017 година регулаторът одобри цените на водата за 2018 година, които са утвърдени в признати преди този момент през годината бизнес-плановете на водните сдружения в София, Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Златни пясъци, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол и Враца. Всички те са атакувани от ВАП пред Административен съд – София град.

Според прокуратура КЕВР е имала " настройка безусловно да усилва " цените на водата.

Държавното обвиняване пази тезата си с няколко аргумента. Един от тях е, че КЕВР не е спазила закона и не е провела наложителното публично разискване за новите цени. Не е регистрирано мнението на потребителите и за редакциите на бизнес-плановете на ВиК, които са показани единствено пред комисията.

Позицията на регулатора по проблема беше, че цените за всяка една от годините до 2021 година са признати в бизнес проектите на сдруженията, които са минали публично разискване. Одобряването на цените за 2018 година е служебно и регистрира единствено инфлацията, поради което и в последна смета утвърдените на 15 декември цени бяха леко модифицирани, показаха в края на декември от регулатора. http://www.mediapool.bg/bsp-se-seti-da-protestira-sreshtu-odobreni-otdavna-tseni-na-vodata-news272991.html

Прокуратурата обаче не приема този претекст на комисията. Отделно се хваща и за формулата, по която се дефинират цените, като счита, че заложеният в нея показател на инфлацията, регистрирана от статистиката, има обсег " несравнимо по-голям от инфлацията, която въздейства върху разноските на ВиК-операторите ".

" С този метод комисията на процедура се съгласява да не съблюдава закона, с цел да обезпечи спокойното повишение на съответните цени. Създадено е състояние на съдба, защото производството е осъществено в конюнктура на сигурност, че цената на ВиК-услугите неизбежно ще се увеличи ", споделя ВАП.

Държавното обвиняване се хваща и за метода, по който КЕВР дефинира обществената търпимост на цената на водата. По закон минималното месечно ползване на вода е 2.8 куб. м. на едно лице от домакинство. Сметката за вода не трябва да надвишава 2.5% от междинния месечен приход на домакинство в съответния район.

За да пресметна обществената търпимост, КЕВР отхвърля данните от проучването " Наблюдение на домакинските бюджети ", което е обществено налично за всички жители. Вместо това е употребено проучването " Статистика на приходите и изискванията на живот ", което не е обществено налично.

Отреченото от КЕВР проучване демонстрира с 50% по-ниски приходи на семействата от потреблението от комисията. Извън това регулаторът се базира на проучване, което признава и по-голяма позволена неточност. Според прокуратурата, комисията е имала " потребност да минимизира пластовете от популацията, за които цените са непостижими ".

" Това действане обезпечава облекчено и безпроблемно завишаване на визираните цени, в това число и за в бъдеще. И по този начин съответно за райони Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца, Бургас формираните цени надвишават прага на обществената търпимост или са покрай него ", споделя прокуратурата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР