Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е провела обществени

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е провела обществени
Коментари Харесай

КЕВР въвежда единна цена за излишък и недостиг на балансиращия енергиен пазар

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е провела публични разисквания на планове на правила за изменение и допълнение на Правилата за търговия с електрическа сила (ПТЕЕ) и на Правилата за работа на проведения борсов пазар на електрическа сила (ПРОБПЕЕ). Проектите и отчетите на ангазираната работна група са оповестени авансово на интернет страницата на регулатора и на Портала за публични съвещания.

С измененията във връзка с търговията с електрическа сила се вкарват нови моменти във действието на балансиращия пазар у нас, а нормативната ни база за доставката на балансиращи услуги се привежда в сходство с промените в националното законодателство и с актовете на Европейски Съюз за определяне на насоки за електроенергийно балансиране и за определяне на насоки по отношение на употребата на системата за транспорт на електрическа енергия.

С измененията в Методиката за установяване на цени на балансиращата сила се въвежда единна цена за остатък и дефицит на балансиращия пазар, оповестиха от КЕВР.

Въвежда се и 15-минутен период за сетълмент, като по този метод се основава опция участниците на пазара да могат да се балансират допустимо по-близко до действително време, според часовете на затваряне на пазара на балансиращи услуги.

Според регулатора по този начин се реализира по-справедливо систематизиране на разноските при дефицит сред комерсиалните участници на пазара на електрическа сила. От КЕВР изясняват, че това ще докара до постигането на задачата за енергийни доставки при минимални разноски, което е приоритет в Закона за енергетиката и способства за осъществяването на главната цел на Европейски Съюз в електроенергетиката - създаване на изцяло работещ и взаимосвързан вътрешен енергиен пазар, способствуващ за сигурността на енергийните доставки, за повишение на конкурентоспособността и гарантиране на опция за всички консуматори да купуват сила на търпими цени. От Комисията за енергийно и водно контролиране допълват, че измененията способстват и за обединяването на балансиращите пазари в Европейски Съюз и основаване на повече благоприятни условия за продан на услуги по балансиране, а с тях се основават и условия за повишение на експлоатационната сигурност на електроенергийната система в страната и се улеснява работата на борсовия пазар на електрическа сила на пазарен сегмент " В рамките на деня ". С въвеждането на 15-минутен интервал на сетълмент се цели да се насърчи създаването на търговски артикули с идентични времеви шпации за доставка.

Проведено е второ публично на плана за Правила за изменение и допълнение на Правилата за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила, направен по импортирани оферти от оператора на проведения борсов пазар - БНЕБ ЕАД.

От КЕВР изясняват, че измененията се постановат поради динамично изменящите се условия на пазара на електрическа сила, растежа на цените на силата и нуждата от дейно ръководство на финансовия риск. От регулатора допълват, че промените са нужни и според условията на Регламент 2019/943, както и заради характерни условия за фактуриране на покупко-продажбите, регламентирани в данъчното законодателство.

Очаква се измененията да допринесат за по-ефективната работа на борсовия оператор, по-малки съмнения в цените на електрическата сила и по-голяма конкуренция сред производителите и търговците, а по-големият евентуален пазар за продажбите и покупките да увеличи надеждността на пазара на електрическа сила и да бъдат в полза на всички търговски участници в него, в това число и на крайните клиенти.

Създава се опция за търговия с 15-минутни артикули на пазарен сегмент " В рамките на деня " и се дефинира понятието " петнадесетминутен артикул " за използване условието на член 8, пар. 4 от Регламент ЕС) 2019/943, съгласно който интервалът за споразумяване на несъответствието е 15 минути във всички зони за сформиране на графици. Според регулатора след измененията операторът на проведения борсов пазар ще може по-ефективно да ръководи финансовия риск, поради динамичността на пазара на електрическа сила и наблюдаващия се растеж на цените на силата.

С изменение на член 13 и други свързани с него разпореждания от ПРОБПЕЕ се вкарва самофактуриране от страна на БНЕБ ЕАД, защото поради Данък добавена стойност самофактурирането би трябвало да се реализира посредством независимо съглашение, подписано от страните. В тази връзка измененията в ПРОБПЕЕ основават правно съображение за подписване на такова съглашение сред БНЕБ ЕАД и комерсиалните участници, което е детайл от регистрацията на търговски участник на пазарните сегменти " Ден напред " и " В рамките на деня ".

Всички заинтригувани страни могат да внесат писмени мнения по двата плана в 14-дневен период.

Решенията на КЕВР за приемане на измененията в Правилата за търговия с електрическа сила и в Правилата за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила ще бъдат взети на закрито съвещание на 30 август 2022 година, след което двата нормативни акта ще бъдат изпратени за обявяване в " Държавен вестник ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР