Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е приела решение,

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е приела решение,
Коментари Харесай

КЕВР изненадващо премахна премиите за ВЕИ сектора

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е приела решение, с което от 1 януари 2022 година се отстраняват наградите на производителите на електрическа сила от възобновими източници с обща конфигурирана мощ 500 kW и повече. Това са централите с дълготрайни контракти, подписани преди 2013 година, които получават преференциални цени от страната за възобновяване на вложенията, които по това време бяха доста огромни. От Новата година обаче съвсем всички производители ще останат без такива преференции.

Мотивът е, че борсовите цени на тока са задоволително високи и не се постанова страната да подкрепя ВЕИ-сектора в допълнение. В случая КЕВР е решила да промени така наречен планирана пазарна цена, която служи като база за определянето на въпросните награди. От досегашните 119 лева./мВтч тя става 293.37 лева./мВтч.

Решението се обсъждаше още в средата на декември, само че поради гласуването на мораториума върху цените на тока и парното от Народното събрание регулаторът разгласи, че стопира процедурата по него. Затова актуалното решение идва изненадващо и евентуално ще провокира разтърсвания в бранша. Освен това такива преференциални цени има и за инсталациите с високоефективно комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила, само че те в този момент не са наранени.

На пръв взор то наподобява рационално - ще бъдат спестени към 350 млн. лева на годишна база, които другояче Фонд " Сигурност на електроенергийната система " трябваше да заплати като награди на ВЕИ производителите. В реалност обаче обстановката е малко по-сложна и решението на КЕВР може да провокира проблеми.
Реклама
Причината е, че множеството слънчеви и вятърни централи и такива на биомаса (над 90%) имат подписани годишни контракти за продажба на силата си при цената от 119 лева./мВтч, защото им е било обезпечено, че ще си получават наградите през целия регулаторен интервал (от 1 юли 2021 година до 30 юни 2022 г.). Сега обаче всички тези производители ще изгубят наградите си от фонда, без да могат да завоюват от силата си през борсата, тъй като към този момент са я продали. И надлежно или ще изпаднат в неспособност да обслужват заемите си най-малко в идващите 6 месеца, или ще би трябвало да спрат да извършват годишните си контракти и да стартират да продават тока на дневна база на борсата, с цел да могат да реализират по-високите цени (съответно новата планирана цена на КЕВР от над 293 лева./мВтч).

И двата разновидността ще имат отрицателен резултат за потребителите, защото в допълнение ще покачат борсовите цени и дружно с това ще извадят от пазара годишните контракти, които са подписани на доста по-ниски равнища (малко над 119 лева./мВтч).

В средата на декември Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България (АТЕБ), Българска фотоволтаична асоциация (БФА) и Българска ветроенергийна асоциация (БГВЕА) изпратиха до премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов писмо, в което споделят, че.

Организациите показаха още, че през предходния ценови интервал 1.07.2019 година - 30.06.2020 година, когато поради ковид цената на електрическата енергия се срина до рекордно ниски равнища, КЕВР не предприе дейности макар отрицателните последици за избрани участници на пазара.
Реклама
" Предвид високата волатилност на пазара на електрическа енергия и опцията да се обърне наклонността до пролетта на 2022 година считаме, че рационалният метод е да се изчака приключването на ценовия интервал, да се оценят резултатите и на здрава пазарна основа и намалени цени на електроенергийните пазари да се структурира новото ценово решение ", пишеше в писмото, в което се оферираше също да се приложи диференциран метод и да се трансформират цените единствено на тези, които в действителност са осъществили свръхприход, а не са си продали силата дълготрайно на ниските към момента цени през юли 2021 година
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР