Комисията за енергийно и водно регулиране глоби с 165 238

...
Комисията за енергийно и водно регулиране глоби с 165 238
Коментари Харесай

Енергийно дружество отнесе 165 000 лв. глоба за манипулиране на пазара

Комисията за енергийно и водно контролиране санкции с 165 238 лева енергийно сдружение за манипулиране на пазара.

Санцията е наложена на " Енерджи Съплай " ЕООД.

Установено е, че операцията е ставала посредством разслояване на нареждания (layering) и издаване на лъжливи поръчки (spoofing).

Нарушението е осъществено за интервала 01.01.2021 година - 31.03.2022 година на пазарен сегмент " В рамките на деня " на БНЕБ ЕАД.

Съгласно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила (REMIT) операция посредством разслояване и лъжливи поръчки има при " издаване на голям брой или огромни нареждания за търговия в едната страна на дневника за нареждания, постоянно надалеч от най-високата оферта " купува " и най-ниската оферта " продава ", за да бъде осъществена търговия в другата страна на дневника за нареждания. След осъществяване на търговията нарежданията се анулират без желание да бъдат изпълнени — тази процедура нормално е известна като разслояване на поръчки и лъжливи поръчки ".
 КЕВР санкции шест енергийни сдружения за пазарна операция
КЕВР санкции шест енергийни сдружения за пазарна операция

Глобите възлизат общо на 1 милион и 258 хиляди лв.

Енергийният регулатор е открил, че " Енерджи Съплай " ЕООД е издало фиктивни нареждания за продажба, с което сдружението е постигнало краткосрочно понижение на цената на избрани артикули само в своя полза и по този метод е основало усещане измежду останалите пазарни участници, че цената ще продължи да спада, което ги е подтикнало да му продават електрическа енергия на по-ниски цени от тези, на които биха търгували, в случай че не беше манипулативното държание. След голословното краткосрочно понижаване на цената сдружението е отменило своите нареждания за продажба и е осъществявало транзакции за покупка на постигнатите по-ниски цени, посредством което е осъществило голословна облага. Това държание се дефинира като реализиране по манипулативен метод на покупко-продажби за разслояване и лъжливи поръчки на пазарен сегмент " В рамките на деня ".

С решението си КЕВР наложи на сдружението неотложно да приключи откритото нарушаване.

Това е второто решение на регулатора за налагане на имуществени наказания на енергийни сдружения за операция на пазара на едро на сила.

С решение от 25 ноември предходната година с общо 1 258 419 лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР