Комисията за енергийно и водно регулиране е готова, ако парламентът

...
Комисията за енергийно и водно регулиране е готова, ако парламентът
Коментари Харесай

КЕВР е готова да въведе блок тарифи за тока и водата


Комисията за енергийно и водно контролиране е подготвена, в случай че Народното събрание ѝ гласоподава пълномощие, да вкара блок цени за тока и водата. Това изясни ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров в ефира на БНР, запитан по какъв начин хората могат да бъдат обезщетени за новите, по-високи цени.

„ Готови сме, в случай че Народното събрание ни гласоподава това пълномощие, да въведем блок цени - до несъмнено количество ток, вода да се заплаща по една цена, над нея - цената да бъде по-висока. КЕВР е подготвена за такава мярка, има опит с такова ценообразуване и то може да бъде въведено с изключително ценово решение на регулатора. В него може да попадне и парното. Така да вземем за пример, в случай че си в двустаен апартамент, цената ще бъде тази, която семейството е плащало м.г. - т.е. на процедура няма да има увеличение”, изясни той резултата от мярката, в случай че бъде въведена.

По думите на ръководителя на регулатора българските битови консуматори получават най-ниската цена на газа и на електричеството в Европа. Той счита, че бизнес потребителите би трябвало да имат дълготрайни контракти и за електричество, каквито те имат за газа.

Тодоров посочи, че въвеждането на нулев данък и понижаване на Данък добавена стойност на 9%, каквото е желанието на ръководещите, не са регистрирани в предлаганите сега цени. „ Когато Народно събрание ги гласоподава, цените за парното ще паднат”, акцентира Станислав Тодоров. Според него, във всички парламентарни групи има осъзнаване, че енергийната рецесия ще продължи, без значение кой ръководи. В енергийната комисия има единогласие, че би трябвало да се вземат ограничения, добави той.

Председателят на КЕВР прикани хората и бизнеса да подхващат ограничения за понижаване на потреблението, тъй като, по думите му, сега има енергийна рецесия, която Европа не е преживявала от 80 години, и би трябвало да бъде решена с напъните на всички в дълготраен проект.

„ Русия употребява енергийните си доставки като оръжие за оказване на интернационален напън и няма да се откаже идващите години, това значи, че би трябвало да се активизираме като общество”, уточни Тодоров. Защото, изясни той, сметката се заплаща и въз основа на употребяваното количество. Затова, съгласно него, е добре през лятото да се вземат ограничения за понижаване на потреблението, да вземем за пример посредством саниране на жилищата.

„ Бизнес потребителите също да помислят какви вложения да създадат в предприятията си, с цел да реализиран по-добра енергийна ефективност”, посъветва ръководителят на Комисията. От Плана за възобновяване ще дойдат и пари за тази активност за едно и многофамилни здания, добави той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР